НОВИНИ

Крум Зарков става секретар по правните въпроси в Президентството

живо брифинг министъра правосъдието крум зарков
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 02.07.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков става секретар по правните въпроси към президента. Това обяви той в интервю пред БНР. Посочи, че заради новата си длъжност ще напусне Националния съвет на БСП.

Според Зарков изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този Висш съдебен съвет "не бива да избира". По думите му с избора на Борислав Сарафов на мястото на Иван Гешев сме се върнали назад, все едно нищо не се е случвало в прокуратурата.

"Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави. Защото този процес, който беше с Гешев, беше един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС. Въпросът е следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обуславя цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава казах, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има".

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет.

Бившият правосъден министър каза, че не е виждал проекта за промени в Конституцията, анонсиран от президента Румен Радев, но се надява скоро да има такава възможност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с два медала в двубоя в откриващия ден на европейското за кадети в Молдова
България с два медала в двубоя в откриващия ден на европейското за кадети в Молдова
ЦСКА взе под наем еквадорския национал Майкъл Естрада
ЦСКА взе под наем еквадорския национал Майкъл Естрада