НОВИНИ

"Куршум джамия" остава собственост на Община Карлово, постанови окончателно ВКС

откриват реставрираната куршум джамия карлово
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 09.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Куршум джамия" остава собственост на Община Карлово. Това потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е отменeно изцяло решение на Окръжен съд – Пловдив от 03.10.2013 г., с което Община Карлово е осъдена да предаде на Мюсюлманско изповедание като на собственик владението на „Куршум джамия“ в гр. Карлово, заедно с терена, върху който тя е построена.

Върховните съдии не са констатирали при проверката си нарушение на закона или явна необоснованост, които да са довели до постановяване на неправилен съдебен акт.

Определението на ВКС не подлежи на обжалване.

През декември 2022 г. съдиите от Апелативен съд - Пловдив приемат, че до 9.09.1944 г. имотът е бил собственост на Карловската мюсюлманска вероизповедна община, правоприемник на която е Мюсюлманско изповедание. След това, без правно основание, имотът е отнет от държавата и е придобил статут на публична общинска собственост, който е пречка за реституирането му на Мюсюлманско изповедание.

По плана от 1998 г. теренът е отреден за зеленина, което благоустройствено мероприятие е реализирано чрез оформянето на зелени площи с алеи и пейки за отдих. Находящата се в него „Куршум джамия“, с оглед характера й на култова сграда, общодостъпна като разположена в терен за парк и отдих, с историческа значимост предвид битието й през различни векове и епохи на развитие на населеното място и архитектурно-художествена ценност, каквато й е призната с обявяването й през 1976 г. за недвижим архитектурно-художествен паметник на културата, също е предназначена за трайно задоволяване на културните потребности на населението на гр. Карлово и околността. Тъй като се касае за обекти, трайно предназначени за обществено ползване, те са със статут на публична общинска собственост. По тези решаващи съображения искът за собственост, предявен от Мюсюлманско изповедание против Община Карлово, е отхвърлен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови ограничения на ЕС за внос на селскостопански продукти от Украйна
Нови ограничения на ЕС за внос на селскостопански продукти от Украйна
Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол утвърди Иван Ценов и Сашо Везенков за вицепрезиденти на централата
Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол утвърди Иван Ценов и Сашо Везенков за вицепрезиденти на централата