НОВИНИ

Ланс Строл ще потегли първи на "Истанбул Парк" след луда квалификация

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:58, 14.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Други спортове
ланс строл потегли първи истанбул парк луда квалификация

Дъжд, прекъсвания, много завъртания и драма белязаха квалификацията за Гран При на Турция, 14-ти кръг от сезон 2020 във Формула 1.

В целия хаос на пистата край Истанбул, канадецът Ланс Строл изненада всички, давайки най-добро време от 1:47:765, с което изпревари с почти три десети Макс Верстапен с Ред Бул, който остана втори.

По този начин 22-годишният канадец за първи път в своята кариера ще потегли от първа позиция, като това ще бъде и едва втори случай, когато болид на "Рейсинг Пойнт ще потегли полпозишън.

Предишният път беше преди 11 години в Белгия, когато Джанкарло Фисикела спечели квалификацията на пистата "Спа", а тогава отборът още носеше името "Форс Индия".

Много важно в последните минути на сесията се оказа използването на правилния комплект гуми, тъй като тези, които се осмелиха да запишат времена с гумите интермедия, имаха сериозен успех.

Силната квалификация за Рейсинг Пойнт бе затвърдена и от 3-та позиция на другия им пилот, Серхио Перес, а до него утре на старта ще застане Алекс Албън с втория болид на Ред Бул.

Пети ще потегли Дани Рикардо с Рено, докато световния шампион Люис Хамилтън, който утре може да триумфира за 7-ми път със световната титла, остана едва 6-ти.

Топ 10 допълниха Естебан Окон, Кими Райконен, Валтери Ботас и Антонио Джовинаци, като това беше първи случай от началото на сезона, в който изобщо пилотите на Алфа Ромео се класираха сред първите десет.

Двата болида на Ферари отново не намериха нужното сцепление гумите и останаха съответно 12-ти и 14-ти, като до тях на стартовата решетка в утрешния ден ще потеглят и двата Макларъна, които също нямаха успех днес.

Стартът за първото Гран При на Турция от 2011 година насам е утре от 12.10 часа българско време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров все още усеща последиците от COVID-19
Григор Димитров все още усеща последиците от COVID-19
Задържаха младежи, нападнали и ограбили непълнолетно момче в София
Задържаха младежи, нападнали и ограбили непълнолетно момче в София