Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лаура Траатс: Чувстваме се много удовлетворени от първите два мастъркласа

от БНТ
16:14, 02.07.2022
Чете се за: 06:27 мин.
Спорт
лаура траатс чувстваме удовлетворени първите два мастъркласа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Олимпийските шампионки по художествена гимнастика с ансамбъла на България от Токио 2020 започнаха поредица от мастъркласове, насочени към млади спортни надежди.

Стефани Кирякова, Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова вече проведоха занимания с гимнастички от клубовете в Бургас на 28 юни, а два дни по-късно в София в "Ню Бояна Филмс Студио".

Лаура Траатс даде специално интервю за Фейсбук страницата на БФХГ, в което каза, че тя и съотборничките ѝ са удовлетворени от първите два класа.

"Вторият мастър клас, който се проведе в София, мина много добре. Много сме щастливи, че успяхме да се справим с организацията. Винаги сме се старали да обещаваме по-малко от това, което ще се случи, за да останат доволни от това, което сме подготвили. Радваме се, че и този път се справихме. Виждахме, усещахме щастието и радостта на децата, което за нас беше най-голямата награда. Това беше и целта на събитието. Ще ви споделя, че в края на деня, имаше много деца, които плакаха от щастие, което отново говори много. Изключително сме благодарни на тези деца, че споделиха този ден с нас! В момента продължават да ни пишат много родители, които ни разказват как са прекарали децата им, колко са ентусиазирани, мотивирани и колко много неща са научили, което беше и в основата на класа", заяви Траатс.

"Участваха около 100 деца, както от софийски клубове, така и от много клубове извън София. За нас най-важно е старанието и желанието на децата, те го имаха, което много ни радваше. Показвахме по-трудни и сложни неща в края на техниката на всеки уред, имаше доста интересни елементи, които се надяваме след време да използват в своите съчетания. При разучаването в началото ни гледаха сякаш това е невъзможно, но когато им го обясниш на достъп език и им се получи, щастието в очичките им, е незаменимо. Залагаме основно тренировките да се провеждат по начина, по който сме тренирали ние, защото знаем, че това е една успешна формула. Искаме децата да работят с настроение, но същевременно да има и дисциплина. Интензивността на тренировките е много висока, почти не спираме", добави гимнастичката.

Траатс каза още, че целта е да се мотивират децата.

"Имахме време за среща, в която децата задаваха своите въпроси. Най-често ни питаха как сме се чувствали преди големите състезания, как сме чувствали преди да излезем на килима и дали сме се притеснявали. Вероятно те се притесняват, когато излизат на състезанието, затова ние им обяснихме, че няма как да няма вълнение и това е най-нормалното нещо, но когато работата в залата е свършена и ние знаем, че сме дали всичко от себе си на 100 процента, няма място за притеснение и на терена трябва просто да се покаже, това което е научено. Те гледаха с огромен интерес и виждахме как се мотивират от тази среща. Питаха ни също и за трудните моменти и дали сме искали да се отказваме, но им споделихме, че това е част от пътя и че трябва да се справят с тези предизвикателства и по този начин ще стават по-силни. Ние ги питахме какво искат да постигнат, защото е изключително важно човек да знае какво иска и да върви към него, да върви смело към мечтата си", заяви Траатс.

Тя планира да продължи кариерата си като треньор.

"Винаги съм казвала, че искам да остана в спорта. За всяка една от нас беше истинско удоволствие да работи с тези деца, макар и само за ден. Много сме щастливи, че те имаха такова желание, усещахме колко се мотивират, когато работят с нас. Виждахме как дори само да ги доближим те се усмихват, а това за нас значи много. Треньорската професия е изключително отговорна. Изисква се страхотна отдаденост, много търпение, работата с деца е свързана и с много любов, което от своя страна е много зареждащо. Смятам, че всяка от нас има много натрупан опит, който може да предаде", заяви Траатс.

Олимпийските шампионки планират да продължат инициативата.

"Чувстваме се много удовлетворени от първите два мастъркласа. Наистина бяха много успешни. Децата са много щастливи, родителите доволни, което е много важно за нас, надявам се, че когато се върнат по клубовете и треньорите ще бъдат доволни от наученото. Планираме да продължим, да организираме още в София, както и в други градове в страната, имаме покани и от чужбина. Съвсем скоро предстои да обявим нови дати за мастъркласовете. Отново ще се постараем всичко да бъде на изключително високо ниво. Използвам случая да благодаря на целия екип, който работи с нас за осъществяването на тези мастъркласове", завърши Лаура Траатс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: По македонския въпрос ние си свършихме работата
Асен Василев: По македонския въпрос ние си свършихме работата
Катерина Димитрова триумфира с титлата на двойки на турнир за жени в Сърбия
Катерина Димитрова триумфира с титлата на двойки на турнир за жени в Сърбия