НОВИНИ

Лавинни експерти и ски учители обучават начинаещи скиори в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 12.03.2023 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

В края на зимния ски сезон лавинната опасност все още не е преминала. На пистата Шилигарника експерти и ски учители обучават начинаещи скиори за опасностите на пистите и извън тях.

Спокойствие на пистите, разпознаване на рисковите условия в планината и преценяване на лавинната опасност. Това са сред първите уроци, които трябва да запомнят бъдещите шампиони на България в зимните спортове.

"Акцентът тези два дни е върху лавинната опасност и безопасността. Най-важното е да се научат на групово поведение, да не излизат сами в планината и да взимат правилните решения", заяви Анди Балевски, алпинист и планински експерт.

"Това е култура, която се развива с годините и колкото по-рано започнем да ги учим на добрите и лошите неща - какво трябва да избягват като рискове, толкова по-добре е", допълни Момчил Панайотов, Българска лавинна асоциация.

Сред най-мотивираните начинаещи скиори е 12-годишната София.

"Много добре се чувствам на ските. Днес мисля, че ще науча много, но ще се и забавлявам", споделя 12-годишната София Симова.

След поредицата от обучения по ски пистите следват такива и извън тях. За рисково каране обаче лавинната опасност трябва да е ниска. А в момента в Пирин е 3-та от 5-степенната европейска скала.

Автор: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Арена спорт": Наско Сираков за всички казуси в ПФК Левски
В "Арена спорт": Наско Сираков за всички казуси в ПФК Левски
Казусът "Линекер": Би Би Си под натиск на правителството?
Казусът "Линекер": Би Би Си под натиск на правителството?