НОВИНИ

Казусът "Линекер": Би Би Си под натиск на правителството?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:18, 12.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Британската обществена телевизия Би Би Си се изправя пред сериозно предизвикателство. Един от най-известните ѝ водещи Гари Линекер беше отстранен след коментар за политиката на правителството за бежанците.

От ефир падна и една от най-популярните спортни програми, защото екипът ѝ отказа да работи в знак на съпричастност с Линекер.

"Няма голям наплив. Приемаме много по-малко бежанци от други големи европейски страни. Това просто е неизмеримо жестока политика, насочена към най-уязвимите хора, на език, който не се различава от този, използван в Германия през 30-те години и "аз не съм в ред?", заяви в Туитър Гари Линекер, тв водещ.

Това е туитът заради който футболната легенда Гари Линекер беше свален от ефир с мотива, че е нарушил правилата за поведение на служителите на обществената телевизия. А той е провокиран от начин, по който британското правителство говори за бежанците.

Преди дни кабинетът на Риши Сунак обяви законопроект, според който мигрантите, които идват през Ламанша, няма да могат да търсят политическо убежище във Великобритания.

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман изрази разочарованието си от коментара на Линекер, като подчерта, че сравнения с нацистка Германия не помагат и добави, че законопроектът е за доброто на британците.

Не закъсня и реакцията на Би Би Си. Освен че е отстранен от работа Линекер е извикан за среща с ръководството, за да се уточни как ще използва социалните медии.

Според британски медии Линекер е трябвало да направи публично изявление, което напомняло извинение и звучало "унизително за самия него". Водещият отказва. И за пореден път не се отрича от написаното в Туитър.

Действията на Линекер предизвикват огромна вълна от съпричастност. И се оказва, че една от най-популярните спортни програми в събота няма да може да се излъчи - никой от екипа, журналисти, сътрудници и редовните анализатори и футболни звезди, като Иън Райт и Алън Шиърър, не искат да работят в знак на подкрепа за Линекер.

За Би Би Си интервюта отказват да дават и футболисти след изиграните срещи. Налагат се сериозни промени в програмната схема, а от популярното спортно шоу са излъчени едва 20 минути. Това кара генералния директор на Би Би Си Тим Дейви да се извини на зрителите.

Запитан е дали всъщност властта не се меси в работата на телевизията. Репортер контрира, че Линекер е правил коментари и преди това Дейви му е разрешавал да критикува катарските власти и пита дали водещият е отстранен, защото този път упреците са към британското правителство.

"Не, абсолютно не е така. Няма нищо общо с туита, а основно с намесата в партийни политически въпроси. Слушам много внимателно. Времената са трудни за Би Би Си, грижа ни е за нашите зрители. Искаме всичко да свърши както трябва и работим много усърдно това да се случи", каза още Тим Дейви, генерален директор на Би Би Си.

И днес синът на Гари Линекер - Джордж, в коментар за "Сънди Мирър" каза, че баща му не отстъпва от думите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавинни експерти и ски учители обучават начинаещи скиори в Банско
Лавинни експерти и ски учители обучават начинаещи скиори в Банско
Русия нанесе 12 авиационни и 5 ракетни удара по украинска територия
Русия нанесе 12 авиационни и 5 ракетни удара по украинска територия