НОВИНИ

Промени ли поскъпването на храните навиците за пазаруване?

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 11.03.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Поскъпването, особено на хранителните стоки, стана толкова драстично, че наложи промяна в навиците за пазаруване на голяма част от потребителите. От какво се лишаваме и правим ли по-големи компромиси с качеството, заради високите цени?

Пред една от големите хранителни вериги във Варна срещаме семейство Герчеви. Сред покупките им има плодове, зеленчуци, мляко и олио за над 100 лева. Но въпреки че и двамата работят, се лишават от някои хранителни продукти.

"Има, да, някои по-скъпи мезета, алкохоли - от това се лишаваме. От основните не, но с всеки изминал месец цените стават все по-високи. Специално за млякото. Вече със 100 лева не можеш да си купиш същите неща, които можеше да се купят миналата година. Така че сега малко повече избираме", разказва Георги Герчев.

Семейство Христови са пенсионери. С доходите си те вече не могат да си купуват всичко необходимо, затова търсят други варианти.

"Сутринта брах коприва и с булгур си сготвихме. Домати и краставици вече ще гледам аз самичък, иначе тези домати сега хем са скъпи, хем не са вкусни. 60 лева - бира, картофи и гъби, друго няма, а - и олио! Преди за 30 лева ги вземахме, сега ги вземаме за 60", казва Христо Христов.

И заплатите, и пенсиите са се увеличили през последната година, но това не покрива инфлацията, която засегна всички стоки, не само хранителните. По данни на националната статистика за Варна средната работна заплата в началото на миналата година е била 1420 лева, а в края - 1750 лева. Това увеличение не може да компенсира поскъпването на храните.

"За последната година млечните продукти са се вдигнали в пъти. Понякога стигат до 60 - 70%, като увеличенията понякога са ежемесечни. В тази връзка дори сме спрели да работим с някои наши доставчици и търсим алтернативни такива", обяснява Иван Енев, управител на хранителен магазин.

Заради почти двойното поскъпване на хранителните стоки от първа необходимост, потребителите са променили и навиците си при пазаруване, сочат наблюденията на Иван Енев.

"Купуват само това, което им е необходимо. Покупките, които бяха седмични, вече станаха ежедневни. Не се презапасяват с храна", допълва той.

Според експерти най-голямо поскъпване има при яйцата. Цената им се очаква да скочи и преди Великден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невероятен обрат донесе победа на Спартак Плевен срещу Левски в София
Невероятен обрат донесе победа на Спартак Плевен срещу Левски в София
Софийската филхармония представя любима филмова музика в Скопие
Софийската филхармония представя любима филмова музика в Скопие