НОВИНИ

Лавров: Предложеният от Украйна план за мир е абсолютно нереалистичен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:03, 24.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Предложеният от Украйна план за мир е абсолютно "нереалистичен" - това заяви министърът на външните работи на Русия - Сергей Лавров, по време на пресконференция след речта си пред общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Формулата за мир на Володимир Зеленски е абсолютно невъзможна за изпълнение и въпреки всичко се смята, че е единствената основа за начало на преговори, а Русия трябва да бъде победена на бойното поле - това слушаме от месеци, каза първият руски дипломат.

"Ние се ръководим от голата истина - а тя е: Зеленски, и всички които го управляват - във Вашингтон, Лондон, Брюксел в един глас и твърдо обясняват, че няма никаква друга основа за мир освен формулата на Зеленски. А формулата на Зеленски - тя може да бъде описана по различен начин, но е абсолютно невъзможна за реализиране. И всичко го знаят", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

По думите му поредното предложение на ООН за т.нар. зърнена сделка, също е не може да прието. Нито една от обещанията, която Русия получи, не е изпълнено, каза Лавров. Сред исканията на Москва са връщане на основната селскостопанска банка към Суифт-системата, свободен достъп на руски кораби до пристанища в Средиземно море и други европейски портове, решение на въпроса със застраховките, които са увеличени 4 пъти.

А на фона на напрежението между Украйна и Полша, на връщане от Канада, президентът Володимир Зеленски мина през полския град Люблин, където награди двама полски доброволци. Отличията са за "личен принос в опазване на държавния суверенитет и териториална цялост на Украйна и за укрепване на украинско-полското сътрудничество".

А наградените са Бианка Залевска - журналистка, работила в района на военните действия през 2014, а сега събира хуманитарна помощ за украинците. И за Дамиан Дуда - полеви медик, който е събрал екип лекари и сами са набавяли медикаменти, за да лекуват украинци - цивилни и военни.

"Президентът Зеленски беше много естествен на тази среща. Усещането беше сякаш говоря приятел, когото познавам от много години. Нямаше бариери, граници, той чудесно знаеше кои сме, обърна се към нас с малките ни имена, знаеше с какво се занимаваме", каза медикът Дамиан Дуда.

Отношенията между Киев и Варшава ескалираха, след като Полша удължи забраната за внос на украинска селскостопанска продукция и заяви, че спира да доставя оръжие на украинските сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Пуерто Рико в последния си двубой на олимпийската квалификация в Токио
България загуби от Пуерто Рико в последния си двубой на олимпийската квалификация в Токио
Захлаждане и валежи в западната половина от страната
Захлаждане и валежи в западната половина от страната