НОВИНИ

Ледено приключение: Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан

Айше Сали
от Айше Сали
16:14, 23.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
ледено приключение българска гребна експедиция отправя северния ледовит океан
Слушай новината

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан. Приключенецът от "Неверест" Стефан Иванов, който влезе в историята, приминавайки заедно със 16-годишния си син Атлантическия океан с гребна лодка и предприемачът Владимир Табутов обявиха началото на своята нова мисия. Днес новото им приключение започна от Норвегия. Ето и целите, които си поставят:

  • да осъществят първото пълно прекосяване на Севeрния ледовид океан с гребна лодка (като стартират южно от 60° северна ширина и достигнат вечния лед);
  • да стигнат до най-северна точка с гребна лодка - над 80° северна ширина;
  • да направят най-дългия преход с гребна лодка в Северния ледовит океан.

Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “Неверест” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия към остров Свалбард, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или "С гребане през целия Северен океан".

Стефан Иванов е финансист, прекосил е Атлантическия и Южния ледовит океан с гребни лодки. През 2020 г., заедно с тогава 16-годишния си син Максим потеглиха на първата експедиция със сглобената в гаража си лодка “Неверест”. Двамата прекосиха със собствени сили Атлантическия океан за 115 дни, и то в сезона на ураганите, като потеглиха от Португалия на 14 юни и се завърнаха в Барбадос на 6 октомври, а Максим междувременно стана на 17 години

В началото на 2023 г. Стефан участва в престижната международна експедиция “Мисията на Шакълтън” в Южния ледовит океан и постави със съотборниците си 6 световни рекорда.

Сега новият му партньор в леденото приключение е Владимир Табутов, предприемач в сферата на възобновяемите енергийни източници, любител на природата и триатлона. Владимир вярва, че чрез пример и действия може да покаже на децата си и на младото поколение, че всеки може да допринесе за предотвратяване на климатичните промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Георгиева вероятно ще бъде знаменосец на България на Oлимпийските игри в Париж
Валентина Георгиева вероятно ще бъде знаменосец на България на Oлимпийските игри в Париж
Анди Мъри няма да играе на "Уимбълдън"
Анди Мъри няма да играе на "Уимбълдън"