НОВИНИ

Лекарският съюз отличи най-добрите български медици

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:13, 18.10.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Общество
Снимка:
Слушай новината

За 21-ви път Българският лекарски съюз награди най-добрите лекари. Отличията бяха връчени в 5 категории. Запознаваме ви с две от младите медицински надежди на България, които бяха отличени тази вечер.

Тя работи в отделението по образна диагностика, той - в референтния център по мозъчно-съдови заболявания. И за двамата университетската болница "Свети Иван Рилски" е като втори дом.

"Забелязах интерес именно точно в тази сфера на медицината, поради факта, че тя предлага минимално инвазивна терапия и минимално инвазивна алтернатива на класическата неврохирургия", обясни д-р Александър Сираков, който е работи в интервенционална рентгенология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Образната диагностика е доста интересна като специалност. С разнообразие от пациенти, всеки ден имаме множество различни случаи, различни пациенти, с различни патологии, обхващаме по малко от всяка една специалност", обясни д-р София Недялкова, която работи в отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

И за двамата професията е предизвикателство всеки ден. И така намират вдъхновение, за да не се отказват.

"С всеки ден, все повече се влюбвам в специалността, все повече неща преоткривам и в себе си, и в своите възможности и съм изключително щастлива, че съм попаднала точно тук. За мен е изключителен късмет", разказа д-р София Недялкова.

"Аз имам чувството, че давам моето послание всекидневно, тъй като знам, че зад наградата и номинацията съм издигнат от студенти, на които ние преподаваме. Смятам, че това е резултатът и това е моето послание - че всичко може да бъде постигнато в България, с доста труд, но и трябва известна степен усилия", коментира д-р Александър Сираков.

И двамата искат да се реализират тук в България без колебание.

" В България имаме много голяма почва за развитие във всички специалности и ако имаш достатъчно голяма амбиция и желание за работа може да постигнеш всичко навсякъде. Успехът в чужбина не е гарантиран така или иначе", каза д-р Недялкова.

"Трябва да чувстваме някакъв дълг да останем и да го развием това нещо. Изпълнено е с възможности за специализация и за обучения, не виждам нищо лошо в избора ми да остана тук и да работя за българското здравеопазване и българския пациент", обясни д-р Сираков.

Днес и двамата бяха отличени от Българския лекарски съюз за приноса им към медицината. Заедно с тях награди получиха и други техни колеги, за които медицината е смисъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора загуба за Черно море Тича в НБЛ
Втора загуба за Черно море Тича в НБЛ