Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лекарят спасител на децата от АМ "Тракия": Гледката беше ужасна, но спряха над 100 коли да помогнат

от БНТ
07:07, 16.08.2022
8529
Чете се за: 03:45 мин.
Общество
Слушай новината

Съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорска частна болница е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата с автобус на автомагистрала "Тракия" в неделя.

Реално не съм пряк очевидец на катастрофата, каза в "Денят започва" той - Пътувайки към Стара Загора на връщане от двудневна почивка на Черноморието видях автобуса, който беше в канавката. Бяха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50 - 100 коли спрели в аварийната лента - хора, които помагат на пострадалите, казва лекарят.

Съдов хирург от болница в Стара Загора е лекарят, оказал първа помощ на ранените на "Тракия"

Преди него там е имало и друг лекар, но той не знае името му и от къде е. Колегата му е започнал с доброволците да вадят хората от автобуса и да прави първоначални прегледи.

"До момента, в който пожарникарите пристигнаха бяхме успели да извадим всички хора от автобуса, да започнем началните прегледи и постепенно да отсяваме най-леките случаи, спрямо най-тежките и критичните пациенти", разказва д-р Елкин.

Лекарят поставя точна диагноза за най-критичните и насочва те първи да бъдат транспортирани към болница.

"Организирахме да се правят превръзки на тези, които бяха в относително в по-стабилно състояние, макар и шокирани от ужаса, който са изживели", казва той.

"През предния прозорец влязох, откъдето бяха извадени и последните хора, съответно още като влязох и обходих целия автобус, за да го прегледам сантиметър по сантиметър, да няма някой затиснат отдолу - основно стъпвахме по гредите, които са между прозорците".

Докторът споделя, че никога няма да забрави тази катастрофа и съпричастността, която е видял.

"За хора, които не са свикнали с кръв и подобни гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща - деца, облени в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки травми и наранявания, но с разкъсни контузни рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца, води до ужас у хората, които преминаваха и много от тях се спираха и се включваха.

Този ужас, който всички хора изпитваха, няма как да бъде забравен, но това, което наистина оставя една добра следа в мене наистина е помощта на всички доброволци, на хората, които преодоляха себе си и не изпаднаха в паника, а активно помагаха на хората, всички", казва д-р Елкин.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", добавя още лекарят преди отново да се върне в операционната.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Начев не успя да преодолее квалификациите в тройния скок на Европейското
Георги Начев не успя да преодолее квалификациите в тройния скок на Европейското
Цената на газа в Германия ще се увеличи с около 2,5 евро цента
Цената на газа в Германия ще се увеличи с около 2,5 евро цента