НОВИНИ

Лекоатлети от 32 държави ще участват в маратон Варна в неделя

лекоатлети държави участват маратон варна неделя
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 12.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Лекоатлети от 32 държави са заявили участие във всички дистанции на маратон Варна, който ще се проведе в неделя по ново трасе, съобщиха на пресконференция днес организаторите. Общо регистрираните състезатели са над 1000.

В осмото издание на проявата най-много участници се очаква да има в масовия старт на 2.5 километра – над 500. Останалите дистанции са класическата – 42.195 километра, полумаратон с дължина 21 километра и 10.5 километра.

За победителите в отделните дистанции има осигурен награден фонд. Победителите при мъжете и жените в класическата дистанция ще получат по 1500 евро, класираните на второто място – по 1000 евро, а третите – по 500 евро.

Призьорите при мъжете и жените в полумаратона ще получат премии от по 400 евро, 300 евро и 200 евро. Парични награди са предвидени и за класираните на първите три места мъже и жени в дистанцията 10.5 километра. Победителите ще спечелят по 150 евро, а техните подгласници, класирани на второ и трето място - съответно по 100 и 50 евро.

За първи път в историята през тази година състезанието ще определи държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина.

През 2023 година трасето на маратона е ново и освен по пешеходната зона и крайбрежната алея в града, ще преминава и по участък от пътя от Варна за курорта „Златни пясъци“. По тази причина от 8:30 до най-късно 15:30 часа ще има ограничение за движението на автомобили в определи зони, които попадат в обхвата на трасето, съобщи началникът на „Охранително полиция“ към ОД на МВР във Варна комисар Илиян Илиев. Той допълни, че за охраната и реда по време на проявата ще се грижат 150 служители на полицията.

Стартът на състезанието е в неделя от 9:30 часа от площад „Независимост“ във Варна. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10,5 километра.

Рекордите на маратона са притежание на кенийски атлети - при мъжете Осеа Тюей (Кения) с 2:16:35 часа от 2019 година, а при жените Джабет Наом (Кения) бяга преди две години за 2:33:08 часа.

БНТ 3 ще излъчи състезанието на живо в неделя от 9:20 ч.!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клаус Шорман: Организацията на Световната купа по модерен петобой в София е на много високо ниво
Клаус Шорман: Организацията на Световната купа по модерен петобой в София е на много високо ниво
Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев
Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев