НОВИНИ

Лена Бориславова: За първи път имаме правителство, което реално дефинира проатлантическа ориентираност

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 29.04.2022
11327
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Посещението в Украйна показа много ясно къде България стои по отношение на този конфликт. Украйна има проблем с износа на житни култури, днес обсъдихме темата и в Букурещ. Оформя се тристранно сътрудничество по тази линия. Договорена беше и евакуацията на моряците от кораба. Постигнахме съгласие да участваме в съвместните опити за закупуване на общи количества газ за региона, по инициатива на българското правителство. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова в "Панорама".

Президентът Зеленски е определил България като приятелска държава. Ремонтирането на украинска военна техника у нас е мярка, която ще бъде полезна и за двете страни, отчете Бориславова.

Според нея и коалиционно правителството ще успее да се обедини по тази тема. Свикано е извънредно заседание на НС, като Бориславова изрази надежда, че на него ще бъде взето решение да се окаже помощ с оръжие на Украйна.

По думите ѝ не за първи път чува, че правителството ще падне. Тя изрази оптимизъм, че ще намерят механизми, за да запазят стабилността в управлението. За първи път имаме правителство, което дефинира с реални стъпки своята проатлантическа ориентираност, отчете Бориславова.

Тя отхвърли възможността за правителство в състава на този парламент с участието на ГЕРБ-СДС, тъй като те не са показали готовност да бъдат част от промяната, от която има нужда българското общество.

Лена Бориславова каза още, че България трябва да направи своя избор дали ще бъде на страната на демокрацията или ще подкрепи действия на една бивша велика сила, която желае да вклинява разделение в Европейския съюз.

Правителството има много ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение, готвим се за този сценарий от февруари. Следим дали на други държави ще бъдат спрени доставки и как можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме готовност да договорим допълнителни количества, всички променливи се отчитат, с подкрепата на Европейския съюз ще намерим най-доброто решение, заяви още началникът на кабинета.

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви се класираха за финала на Европейското по бадминтон
Сестри Стоеви се класираха за финала на Европейското по бадминтон
Ивайло Чочев и Даниел Наумов върнаха ЦСКА 1948 в битката за Европа
Ивайло Чочев и Даниел Наумов върнаха ЦСКА 1948 в битката за Европа