НОВИНИ

Лесна ли е ориентацията в новия лъч на метрото?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:20, 27.08.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева

Само ден след откриването новият лъч на метрото вече се радва на пътници. Лесно ли се ориентират хората по третата линия и какво се крие зад дизайна на метростанциите по нея?

Поглед наляво, поглед на дясно и няколко секунди чудене, докато всеки открие правилния изход.

Вероятно така ще бъде само в началото, докато хората свикнат с новата линия.

Информационните табели по новата линия са по европейски стандарт, но със софийски почерк. Улеснение за пътниците са и двуезичните текстове.

Андрей Зографски, "Спаси София": Цветово и графично, и езиково е напълно изчистена. Има минимално количество информация към пътниците.

Ангел Джоргов, член на Съвета на директорите на "Метрополитен" ЕАД: Ние говорим за съоръжение под земята, трудно е да се ориентират хората къде е изток, къде е запад. В началото ще разчитат само на визуалната информация.

Андрей Зографски: Ще видим, че са написани връзките с наземния транспорт, което е много важно.

Освен табелите и дизайнът на метростанциите е модерен, но с много национални мотиви.

Ангел Джоргов: Всяка да има своята специфика, както като форма, като геометрия, където това не е възможно, ако щете и чисто цветово, опитали сме се всяка станция да има своята индивидуалност.

Пано с усмихнати и тъжни керамични лица посреща пътниците на метростанция "Театрална", например. То е започнато от един скулптор, а е завършено от друг. А релефните стени на пероните почти постоянно привличат погледи.

Пано на перона на метростанция "Театрална" показва как изглежда Народният театър отвън. Погледнато от друг ъгъл добиваме представа и за интериора на театъра.

От западната страна на новата метростанция НДК ни посрещат образът на Ботев и още няколко възрожденци. Български шевици на "Свети Патриарх Евтимий", а на булевард "България" препратките са основно към националния флаг и към родината ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава неясна причината за наводняването на гробищния парк в Пещера
Остава неясна причината за наводняването на гробищния парк в Пещера
Митрополит Киприян ще дирижира православна оратория в Старозагорската опера
Митрополит Киприян ще дирижира православна оратория в Старозагорската опера