НОВИНИ

Пациенти с хепатит - по-защитени от Covid-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:40, 27.08.2020
6205
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Проучване на лекари от столичната болница "Свети Иван Рилски" показва, че Covid-19 се среща по-рядко при пациенти, които се лекуват от Хепатит В. Проучването е направено сред около 430 души с различни заболявания, които са лекувани в гастроентерологията на болницата през последните 4 месеца.

Мартин се лекува от Хепатит С от около 6 месеца. Мъжът е с чернодробна цироза. Имунната му система е слаба. Затова стриктно спазва мерките срещу Covid-19.

Мартин Бояджиев: Мия си ръцете, дезинфекцирам се. Нищо друго. Няма нищо страшно. Не живея в страх".

Терапията на Мартин за Хепатит С е приключила успешно. Пациентите с Хепатит В обаче всеки ден пият лекарство за подтискане на вируса. Предполага се, че то ги защитава и от Covid-19.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": "Изчаква се да се види действително във всички фази на инфекцията дали това нещо ще се запази или това е някакво съвпадение. Този медикамент е показал много добри свои качества. Нашите пациенти още в миналото съобщаваха, че много по-рядко боледуват от грип и грипоподобни инфекции".

Лекарството за Хепатит В не може да се прилага масово за лечение на Covid-19. Няма да послужи и при изработването на ваксина. Руската не е преминала всички тестове за безопасност, казват от Световната здравна организация.

доц Михаил Околийски - представител на СЗО за България: "Към момента не смятаме, че има ваксина, която е безвредна и която би могла се използва от населението на света".

Имунизацията срещу сезонен грип също може да подпомогне битката с коронавируса, твърдят от СЗО.

проф. Петко Салчев - управител на НЗОК: "Касата пусна търга за ваксината за грип. Всичките възрастни хора над 65 години да им бъде осигурена ваксина за грип. Тази година сме предвидили около 180 000 ваксини".

Очаква се в началото на септември да бъде сключен и договорът за доставка на ваксините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпомагат екскурзоводите с 3 млн. лева
Подпомагат екскурзоводите с 3 млн. лева
Над 3 тона опасни пестициди в складове без покрив в Старозагорско. Френски екип започна обезвреждането им
Над 3 тона опасни пестициди в складове без покрив в Старозагорско. Френски екип започна обезвреждането им