НОВИНИ

Митрополит Киприян ще дирижира православна оратория в Старозагорската опера

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 27.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Култура

В петък вечер Старозагорската опера ще представи на Античния форум премиерата на православната оратория "Страсти по Матея". На диригентския пулт ще застане не друг, а самият старозагорски митрополит Киприян, който преди три години чува части от произведението и решава, че то трябва да бъде изпълнено пред публиката у нас. Солисти са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев.

Зад тази премиера всъщност стои не един, а двама висши православни духовници - българският митрополит Киприян и руският Иларион Алфеев, който е автор на "Страсти по Матея".

Двамата имат доста сходна съдба, светският им живот, преди посвещението им на вярата, е посветен на музиката. Много преди да стане ярък богослов, митрополит Иларион показва, че има таланта на голям композитор.

Киприян - Старозагорски митрополит: "Страсти по Матея" е едно произведение, което е емблематично за православната музика, защото митрополит Иларион Алфеев направи пробив в православната музика, създавайки "Страсти по Матея" в типично каноничен православен стил с текстове от Светото евангелие.

Митрополит Киприян е толкова впечатлен от произведението, че иска да му изпратят нотите. Вижда великолепната божествена хармония в тази музика, която отразява желанието на композитора да пренесе в концертната зала атмосферата на православното богослужение.

Кирпиян - Старозагорски митрополит: Има Бах, има Хендел, има Хайдн в някои моменти в неговото произведение и те са толкова докосващи най-тънката струна на човешкото сърце, защото музиката е дар от Бога и тя е тази, която възвеличава човека.

Незапознатият с църковната йерархия слушател ще остане изненадан, че авторът на "Страсти по Матея" е първи дипломат на Руската православна църква и първият руски духовник с докторска степен от Оксфордския университет.

Автор: Миглена Стойчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лесна ли е ориентацията в новия лъч на метрото?
Лесна ли е ориентацията в новия лъч на метрото?
Протестиращите в Пловдив отново блокираха мост над Марица
Протестиращите в Пловдив отново блокираха мост над Марица