НОВИНИ

Летището в Тимишоара е готово за въздушния Шенген

Румънският премиер откри нов терминал

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:15, 30.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Нов модерен терминал за заминаващи беше открит на международното летище в западния румънски град Тимишоара. Датата беше избрана символично, за да отбележи предстоящото влизане на страната в Шенген по въздух и море. На тържествената церемония румънският премиер Марчел Чолаку увери, че правителството има план Румъния да се присъедини и със сухопътните си граници към Шенгенското пространство до края на годината.

Международното летище в Тимишоара е готово за т.нар. въздушен Шенген. Нов терминал, наречен Шенгенски, с площ 1200 кв. метра ще може да обслужва едновременно осем полета с до 1554 пътници. Той разполага с шест филтъра за сигурност, осем изхода за качване на борда, 18 гишета за чекиране, ресторанти, кафенета и търговски площи.

"Мога да потвърдя, че ще бъдат направени милиарди инвестиции. Милиарди евро ще бъдат инвестирани в пристанище Констанца и дунавските пристанища", каза министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку.

Премиерът Марчел Чолаку заяви, че присъединяването към въздушния Шенген е първата стъпка, която потвърждава, че Румъния е на необратим път.

"Имаме ясен план за пълно присъединяване към Шенген, включително със сухопътните граници, до края на годината", обясни още Марчел Чолаку.

Инвестицията за новия терминал в Тимишоара възлиза на почти 40 милиона евро. Финансирането е осигурено от европейски фондове, държавния бюджет и собствени средства на летището. Очаква се броят на транзитно преминаващите през новия терминал да надхвърли 3 милиона милиона души. Първият излитащ полет е утре в 6.00 часа сутринта до Мюнхен.

Очаква се броят на транзитно преминаващите през новия терминал да надхвърли 3 милиона души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил измъкна важна победа над Ланс
Лил измъкна важна победа над Ланс
Нетаняху одобри нови преговори за прекратяване на огъня в Газа
Нетаняху одобри нови преговори за прекратяване на огъня в Газа