НОВИНИ

Летни акции на "Пътна полиция"

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 29.07.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Сигурност и правосъдие

Постоянни акции на "Пътна полиция" през лятото – за скорост, за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, както и без книжка борят катастрофите и жертвите на пътя.

От 1 юли до 28 юли 2019 година пътните произшествия са 563 с 44 загинали и 709 ранени. За същия период през 2018-а инцидентите на пътя са 560, жертвите са 35, а ранените са 732. Това е показателно, че "нещата не са в много добър коловоз", заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

"Ако сравняваме месец по месец, ще видим, че нищо не се е променило кой знае колко. Надяваме се, че всички комплексни мерки, които прилага в момента държавата, в някакъв момент ще започнат да дават резултат", добави тя.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи - също гост в предаването, многото акции на "Пътна полиция" няма да навредят, но тепърва ще видим дали ще са от полза.

"Нещо много просто може да помогне, което от години говорим. По магистралите, по първокласните пъти, а и къде ли има много камери - на КАТ, на общините, на АПИ като част от ТОЛ системата. Единствените камери, които засичат скоростта, са тези на КАТ - от над 2 000 камери едва около 10%, които засичат скорост. Камерите за средна скорост биха променили доста картинката", обясни Тодоров и добави, че може да се потърси софтуерно решение и камерите на пътя да бъдат пренастроени, за да отчитат средната скорост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автопортрет на Рембранд е продаден за над 18 милиона долара
Автопортрет на Рембранд е продаден за над 18 милиона долара
Двама са новозаразените с коронавирус в русенския дом "Възраждане"
Двама са новозаразените с коронавирус в русенския дом "Възраждане"