НОВИНИ

Лицето на терора отново напомни за себе си: След ужаса в Анкара - петима загубиха живота си, 22-ма бяха ранени (ОБЗОР)

Светът реагира, Турция заподозряха кюрдската организация ПКК за атентата

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:41, 23.10.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Терористичен акт в сърцето на турската отбранителна промишленост. Мощна експлозия избухна пред входа на комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ", в Анкара. Съобщава се за петима загинали и 22-ма ранени. Турските власти съобщиха, че са неутрализирани двама терористи, но не е ясно колко са общо нападателите. Властите заподозряха кюрдската работническа партия ПКК.

снимка: БТА

Терористичен акт в турската столица Анкара. Мощна експлозия избухна пред входа на комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" в Анкара. Съобщава се за петима загинали и 22-ма ранени. Турските власти съобщиха, че са неутрализирани двама терористи.

После прогърмява и мощна експлозия, точно пред входа на комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" в Анкара. От камери за видеонаблюдение са запечатани и нападателите. На място веднага са изпратени множество екипи на пожарната, полицията и спешна помощ. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая окачестви случая като терористично нападение.

"Извършено е терористично нападение срещу Турската авиокосмическа компания "ТУСАШ" в Анкара. За съжаление, имаме жертви и ранени след атаката. Обществото ще бъде информирано за развитието на ситуацията. Моля вземете предвид изявленията, направени от официални източници", призова Али Йерликая - министър на вътрешните работи на Турция.

По-късно вътрешният министър съобщи, че са неутрализирани и двама терористи. Авиокосмическата копания "ТУСАШ" е държавна. Базирана е в предградието Кахраманказан на около 28 км северозападно от Анкара и произвежда военни и граждански самолети и хеликоптери, както и дронови системи за турските въоръжени сили и за други държави по света.

Компанията е основана, за да се намали зависимостта на турската отбрана от внос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова на ниво, Жирона с нова крачка към следващата фаза на Еврокъп
Борислава Христова на ниво, Жирона с нова крачка към следващата фаза на Еврокъп
Има доказателства, че 3000 севернокорейски войници се обучават в Русия?
Има доказателства, че 3000 севернокорейски войници се обучават в Русия?