НОВИНИ

Ще има или не референдум за вятърните централи в Добричко?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлана Ганчева
20:31, 23.10.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

В община Добричка в деня на парламентарния вот е насрочен и референдум. По предложение на кмета Соня Георгиева общинският съвет насрочи за 27 октомври допитването дали гражданите са против изграждане на ветроенергийни източници на територията на общината. Решението беше обжалвано от областния управител, съдът в Добрич отказва да образува дело, но днес Върховният административен съд е върнал жалбата за разглеждане. Междувременно от ЦИК изпратиха указания, че докато по казуса няма окончателно решение, референдум не може да бъде провеждан.

Казусът с референдума в Добричка област започва с предложение на кмета Соня Георгиева от 4 септември да се проведе допитване дали гражданите са против ветрогенератори да се поставят след разрешение от Общинския съвет и кмета. Следват три обжалвания, които местният съд не приема.

"Да, съответно тези определения са обжалвани пред Върховния административен съд. Но това категорично за нас не спира изпълнението по взетото решение, което за нас е влязло в сила за произвеждането на местен референдум", заяви Соня Георгиева, кмет на община Добричка.

Насрочването на местния референдум предизвиква различни реакции. От Българска ветроенергийна асоциация смятат, че действията по организация на референдума за незаконосъобразни и потенциално опасни за националната и енергийната сигурност. Йордан Апостолов, който работи по проект за изграждане на ветрогенератори, също застъпва тезата, че при правилно изграждане те не са опасност за хората и природата.

"Всеки може в рамките на закона, разбира се, да използва земята, която притежава съответно за всякакви нужди. И аз точно тук виждам ролята на общините, че точно общината може да взема определени и конкретни решения, когато одобрява изменение на планове", каза Йордан Апостолов - собственик на земя.

Противниците на ветропарковете обаче виждат един от основните проблеми именно в пътя на разрешенията за тях. Адвокат Владимир Калчев, председател на инициативата "Бялата лястовица”, заяви, че разрешенията трябва да се дават от министъра на енергетиката, като се прилага Законът за възобновяемите енерегийни източници, а не както сега – местните власти да използват Закона за устройство на територията, за да отговорят на инвеститорския интерес.

Държавата е длъжна да изработи план за определение на приоритетните зони за изграждане, за добиване на енергия от вятърна енергия, т.е. точно за ветрогенератор, и когато този план бъде изработен, държавата предоставя на всички желаещи инвеститори", каза адвокат Владимир Калчев, председател на националната инициатива „Бялата лястовица“.

Повечето жители на областта са против плодородна земеделска земя да се използва за неземеделски нужди.

"Не одобрявам да се правят тука ветрогенератори в Добруджа, изобщо на земята, която се използва за земеделие, за изхранването на народа".

"Не съм съгласна да има".

От община Добричка днес потвърдиха плановете си ветрогенератори да не се изграждат на плодородни земи и смятат референдума, насрочен на 27 октомври, за законен. Росица Матева от Централната избирателна комисия обаче даде указания на Общинската комисия в града, че при сегашната ситуация допитване не може да се проведе.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аксел Трухчев с 27 точки при победа на Нефтохимик 2010
Аксел Трухчев с 27 точки при победа на Нефтохимик 2010
Галатасарай оглави класирането в Лига Европа
Галатасарай оглави класирането в Лига Европа