НОВИНИ

Васил Терзиев: Станциите за мръсен въздух в София не измерват правилно

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:17, 23.10.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Общинските станции за мръсен въздух в София не измерват правилно според столичния кмет Васил Терзиев. Данните са от доклад на чуждестранна компания, към която се обърнали от Столична община.

Приоритетите пред общинското ръководство сега са да продължи честото миене на улиците, да се елиминират калните точки в кварталите, да продължи програмата по подмяна на печки с екологични уреди и да се изгради мрежа от общински сензори за измерване чистотата на въздуха.

По думите на заместник-кмета по екология отклонението на данните на общинската мрежа спрямо националната е 12 пъти.

От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет казаха, че е криворазбрано да се прави съпоставка между данните от шестте автоматични измервателни станции и 22-те сензорни станции.

"Ние не можем да имаме доверие на данните, които идват от общинската мрежа AIRTHINGS. Всъщност гражданските устройства на AIRBG са доста по-надеждни по редица показатели. Беше разочароващо да видиш, че нещо, в което е инвестирано един милион от предишната управа на града, всъщност дава неправилни данни", заяви кметът на София Васил Терзиев.

"Как господин Терзиев една година по-късно установява тези разминавания. Явно той не управлява през тази една година. Той след като ние съобщихме, че заради трафика и големите задръствания, които са факт и няма как да бъдат отречени, които обаче те причиниха с безконтролното започване на ремонти, със закъсненията, се замърсява въздухът. И те сега: Гузен негонен бяга, започват отново да се оправдават", допълни Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев се класира за четвъртфиналите на турнир в Италия
Янаки Милев се класира за четвъртфиналите на турнир в Италия
От екстремно до фатално: Колко безопасни са скоковете с парашути и има ли контрол?
От екстремно до фатално: Колко безопасни са скоковете с парашути и има ли контрол?