НОВИНИ

33 години дипломатически отношения между ОАЕ и България

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:07, 23.10.2024
Чете се за: 10:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Президентът на Обединените Арабски Емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, който присъства на срещата на страните от БРИКС, е заявил пред руския президент Владимир Путин, че е готов да подкрепи усилията за постигане на мир в Украйна. Шейхът е имал частен разговор с Путин снощи до полунощ в неговата резиденция край Москва и е обещал страната му да продължи да посредничи за размяната на затворници и решаване на кризите.

Николай Кръстев разговаря с посланика на Обединените арабски емирства у нас за хуманитарната дипломация и отношенията с България.

- Николай Кръстев, БНТ: Ваше превъзходителство г-н посланик, Вие сте назначен неотдавна за посланик на ОАЕ в България. Какви са наблюденията ви за този период?

- ОАЕ и Република България имат близки и отлични отношения, като България е стратегически партньор на ОАЕ. Тук трябва да се отбележи, че съществуването на сътрудничество между двете приятелски страни датира от датата на началото на двустранните дипломатически отношения. (19 октомври 1991 г.). Например редица брилянтни български архитекти са допринесли за проектирането и изграждането на редица емблематични сгради в столицата Абу Даби през 80-те години на миналия век, включително сградата на Общината на Абу Даби и сградата на главната автогара в Абу Даби.

- БНТ: Тази година отбелязваме 33 години от установяването на двустранни дипломатически отношения. Какви са те според Вас?

- По случай 33-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни имам удоволствието да похваля силните отношения между ОАЕ и Република България, тъй като двете страни имат желание да заздравят отношенията си в много и разнообразни области, които днес са свидетели на по-нататъшно развитие и растеж чрез непрекъсната комуникация и взаимни посещения между ръководствата на двете страни.

Срещата на Негово Височество Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, които е президент на ОАЕ, с президента на Република България Румен Радев, по време на посещението му в ОАЕ през септември 2022 г., допринесе за подобряване на перспективите за сътрудничество бяха подписани много споразумения, сред които най-забележително е Споразумението за стратегическо партньорство, което укрепи отношенията в много области, постигайки растеж и просперитет на двете приятелски страни и народи.

В рамките на отлични отношения България участва с делегация на високо ниво, ръководена от президента Румен Радев, в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата COP28, която се проведе миналата година в ОАЕ, в която страните постигнаха „Споразумение за ОАЕ“, което е едно от най-забележителните постижения на конференцията, в допълнение към взаимната подкрепа за номинациите на двете страни в международни организации и асоциации.

- БНТ: Атомната електроцентрала Barakah в Абу Даби наскоро беше пусната в търговска експлоатация. Как виждате сътрудничеството между двете ни страни в този сектор?

- Тази стъпка е ново историческо постижение за ОАЕ по пътя към постигане на климатична неутралност през 2050 г., тъй като Корпорация за ядрена енергия на Емирствата представя нов модел в разработването на атомни електроцентрали в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, сигурност и прозрачност, което е модел за следване на проекти за ядрена енергия по света.

Започна търговска експлоатация на четвъртата станция в атомните електроцентрали Barakah, която е най-голямата в арабския свят и която ще допринесе за осигуряване на многобройни големи икономически възвращаемости, чрез намаляване на потреблението на природен газ за производство на енергия, тъй като четирите напредват енергийните реактори ще осигурят около една четвърт от нуждите на страната от електроенергия и ще работят за увеличаване на общия производствен капацитет на чиста електроенергия в ОАЕ, в допълнение към намаляването на милиони тонове въглеродни емисии, и тук сътрудничеството може да дойде чрез обмяна на опит в рамките на рамката на общите програми и планове за намаляване на емисиите и естеството на работата на мирните ядрени реактори в двете страни.

- БНТ: ОАЕ развиват много важен аспект от международните отношения: хуманитарната дипломация. Чрез различните си хуманитарни инициативи по света. Какво мотивира ОАЕ да предприеме тези инициативи?

- ОАЕ са установили допълнителна концепция за дипломация, която се фокусира върху хуманитарна помощ в приоритетни области, включително борба с бедността, борба с болести и епидемии и грижи за майките и децата, в допълнение към програмите в много развиващи се страни, като транспорт, инфраструктура, подобряване на ефективността на правителствата и овластяването на жените.

В този контекст чуждестранната помощ, предоставена от ОАЕ, се разделя на три основни категории: помощ за развитие, хуманитарна и благотворителна помощ. В същото време правителството на ОАЕ винаги работи, за да не обвързва хуманитарната помощ, която предоставя, с външната политика на страните, които се възползват от нея, нито с други съображения като раса, цвят на кожата, секта или религия, тъй като има за цел да задоволяване на нуждите на хората, премахване на бедността и глада и създаване на проекти за развитие.

Тази хуманитарна дипломация на ОАЕ представлява действителен превод на културата на толерантност и съжителство, възприета от страната. Тази дипломация също допринася за установяване на отношения със страната получател с цел сътрудничество за постигане на целите за устойчиво развитие, съдържащи се в Плана за устойчиво развитие до 2030 г.

Най-важните от тези цели са работа за осигуряване на чиста енергия на достъпни цени, подкрепа за качествено образование, насърчаване на добро здраве и благополучие, развитие на индустрията и иновации, осигуряване на достоен труд, растеж на икономиката, установяване на конструктивни партньорства, установяване на мир и справедливост, и да се изправи срещу изменението на климата.

Хуманитарната дипломация на ОАЕ е в съответствие със стратегическото партньорство, установено с ООН чрез набор от програми и инициативи под егидата на глобална хуманитарна помощ, мир и сигурност, климат и партньорства за един по-добър свят.

- БНТ: ОАЕ са известни в Близкия изток и региона на Арабския залив с воденето на балансирана външна политика. Как гледате на конфликта и войната в Ивицата Газа?

- ОАЕ винаги са били заинтересовани от значението на поддържането на международна система, основана на зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на държавите, в която международните отношения са укрепени в съответствие с международното право и резолюциите на ООН, и за справяне с някои от критичните предизвикателства на нашето време, като насърчаване на разрешаването на спорове с мирни средства и даване на приоритет на хуманитарната помощ, поддържане на мира, справяне с глобалните здравни кризи, овладяване на потенциала на иновациите и развитие на международната система за борба с тероризма.

Що се отнася до ситуацията в ивицата Газа, ОАЕ твърдо вярват в справедливостта на палестинския въпрос и потвърждават твърдата си позиция относно необходимостта от намиране на сериозен политически хоризонт, който да доведе до решение на палестинско-израелския конфликт чрез справедливо и всеобхватно мир, основан на решението за две държави и създаването на независима палестинска държава.

От началото на войната през октомври 2023 г. в Ивицата Газа ОАЕ предприеха бързи действия, за да облекчат страданията на братския палестински народ в Ивицата.

ОАЕ потвърждават, че ескалацията и нарастващото насилие са довели региона до безпрецедентно състояние на нестабилност, което налага засилване на международното сътрудничество и съгласувани регионални и международни усилия, за да се сложи край на тази ситуация.

Като част от своя исторически ангажимент към братския палестински народ, ОАЕ, продължават да предоставят спешна хуманитарна помощ и доставки на ивицата Газа. ОАЕ е в челните редици на страните, предоставили хуманитарна помощ досега.

ОАЕ предоставиха на Ивицата Газа повече от 40 000 тона спешна помощ, включително хранителни, медицински и хуманитарни доставки чрез 10 кораба, 1300 камиона, 315 полета и 104 десантни полета като част от операцията „Birds of Good“, чрез която повече над 3450 тона са изхвърлени от въздуха над северна Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Сарафов: Няма да позволя прокуратурата да бъде използвана за политически цели
Борислав Сарафов: Няма да позволя прокуратурата да бъде използвана за политически цели
Терористичен акт в Анкара - има жертви и ранени
Терористичен акт в Анкара - има жертви и ранени