НОВИНИ

Британците идват - Тръмп обвини лейбъристите в намеса в битката за Белия дом

Лейбъристите отричат обвиненията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:26, 23.10.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Екипът на кандидата за Белия дом Доналд Тръмп обвини британската Лейбъристка партия в намеса в предстоящите президентски избори. Твърдението се основава на медийни публикации, според които стратези на лейбъристите предлагат съвети за печеливша кампания на опонентката на Тръмп Камала Харис.

Лейбъристите отрекоха обвиненията, а премиерът Киър Стармър обяви, че случаят няма да се отрази на отношенията му с Тръмп.

Екипът на кандидата за Белия дом Доналд Тръмп обвини британската Лейбъристка партия в намеса в предстоящите президентски избори. Твърдението се основава на медийни публикации, според които стратези на лейбъристите предлагат съвети за печеливша кампания на опонентката на Тръмп Камала Харис. Лейбъристите отрекоха обвиненията, а премиерът Киър Стармър обяви, че случаят няма да се отрази на отношенията му с Тръмп.

"Британците идват!" - с това заглавие предизборният екип на кандидат-президентската двойка Доналд Тръмп - Джей ди Ванс съобщава за намеса на британските лейбъристи в американските избори.

Предизборен екип Тръмп - Ванс: "Подадена е жалба до федералните избирателни власти на САЩ срещу кампанията на Харис и Уолц и Лейбъристката партия в Обединеното кралство за незаконни вноски от чуждестранни граждани и намеса в нашите избори".

В жалбата се цитира публикация в Линкдин на служителка на Лейбъристката партия, според която близо 100 активисти на партията отиват в колебаещите се щати през следващите седмици. Цитират се и медийни публикации за хора, също свързани с лейбъристите, които посещават САЩ, за да агитират за Камала Харис.
В позиция на Лейбъристката партия се посочва, че такава практика съществува в политиката, но при строго спазване на законите.

Стив Рийд, министър на околната среда на Великобритания: "Не е необичано привържениците на партия от една страна да подкрепят кампанията на посестрима партия в друга държава. Но нито една подобна проява не е организирана или финансирана от Лейбъристката партия. Става въпрос за индивидуален граждански избор".

По време на изслушване в британския парламент вицепремиерът Анджела Рейнър уточни, че ако активисти на лейбъристите се включват в кампанията на демократите, то е изцяло на техни разноски.

Анджела Рейнър, вицепремиер: "Това се случва при всички политически партии. Хората правят това, което искат в свободното си време и със собствените си пари".

Британският министър на отбраната Джон Хийли също отхвърли обвиненията на екипа на Тръмп за намеса в изборите, подчертавайки добрите връзки между Лондон и Вашингтон.

Джон Хийли, министър на отбраната на Великобритания: "Всеки поддръжник на Лейбъристката партия, участващ в предизборната кампания на Демократическата партия, е в Съединените щати като физическо лице. Ако има разноски по настаняването, те се поемат от доброволци. Това се случва на всички избори".

Британският премиер Киър Стармър коментира, че се разбира добре с Доналд Тръмп и че участието на лейбъристи в кампанията на опонентите му няма да застраши отношенията им. Стармър и Тръмп се срещнаха миналия месец в Ню Йорк.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева отпадна в първия кръг на двойки в Лес Франкесес дел Байес
Лия Каратанчева отпадна в първия кръг на двойки в Лес Франкесес дел Байес
Янаки Милев се класира за четвъртфиналите на турнир в Италия
Янаки Милев се класира за четвъртфиналите на турнир в Италия