НОВИНИ

Променя ли се ролята на Турция във войната в Украйна?

Динамика на пазара на стоки с двойно предназначение

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:02, 23.10.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Атаката в Анкара стана, докато турският президент Реджеп Ердоган е на посещение в Русия за срещата на върха на БРИКС. Лидерите на държавите участнички призоваха за засилена роля на Глобалния юг на световната сцена.

Във формата се включи турският президент Реджеп Ердоган, чиято страна проявява интерес към членство в БРИКС.

Междувременно стана ясно, че Турция е намалила значително количествата американски стоки с двойно предназначение, които изнася за Русия, и сега то е на стойност около 4 и половина милиона долара.

Снимки: БГНЕС

Продукция за рекордните над 377 милиона долара месечно пътуват от Пекин към Москва, а индийският износ за Русия на месечна база се равнява на 100 милиона долара.

По време на встъпителната си реч президентът Владимир Путин заяви, че е в ход формиране на "многополюсен световен ред".

"Да следваме посоката, която сме поели, е много важно. Особено сега, когато в света се случват наистина кардинални промени. Върви процес на формиране на многополюсен световен ред. Процес обективен и според мен необратим", заяви Путин.

На срещата, на която присъстват лидери на около 20 държави, сред които на Индия, Китай, Иран, Египет, беше приета декларация, в която се посочва, че предложенията на Китай и на Индия за посредничество в намирането на мирно решение на войната в Украйна са взети под внимание.

Според Киев документът показва, че няма единна позиция на членовете на БРИКС за войната. Коментар за срещата в Казан дойде и от Брюксел - от там защитиха присъствието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата и заявиха, че очакват от държавите участнички да призоват Путин за незабавно прекратяване на огъня.

"Мога само да повторя, че ние вярваме, че всички участници на форума в Казан ще използват това участие и разговорите си с Путин да повторят призива не само на Европейския съюз. Има резолюция на ООН, която е подписана от над 140 държави. Очакваме от тях да се съобразят с нея и да призоват Путин да спре агресията срещу украинския народ, да започне да уважава хартата на ООН и международното право. Надяваме се, че това послание ще стигне до Путин - по един или друг начин", допълни Петер Стано, говорител на Европейската комисия.

В срещата на БРИКС се включи и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Страната му е единственият член на НАТО, който се включва в този формат и предизвиква редица въпроси, коментират анализатори.

Според публикация в FT през последните месеци ролята на Турция по отношение на войната в Украйна се променя. От лятото насам износът на американска техника с двойно предназначение от Турция към Русия е намалял значително.

Причината - Вашингтон е заплашил Анкара с "последствия", ако снабдяването на руската военна машина с ключови елементи продължи. Става дума за списък от около 50 артикула с т. нар. "висок приоритет", произведени в западни държави. Според ЕС, САЩ, Великобритания и Япония те са решаващи за руската оръжейна индустрия.

През последните месеци сe наблюдава и рязък спад на банковите операции между Русия и Турция. Това се тълкува като знак, че Анкара постепенно и тихо се оттегля от ролята на спасителен пояс за Москва по отношение на западните санкции. Статистиката е показателна.

Малко след началото на войната - през декември 2022 година, месечният износ на Турция на чувствителни стоки за Русия е бил на стойност 37,5 милиона долара. През лятото на тази година той вече се изчислява на 4,5 милиона долара.

Вашингтон изрази оптимизъм, че Турция ще продължи да се изтегля от пазара на стоки с двойно предназначение. За сметка на това обаче китайският износ за Русия е рекордните над 370 милиона долара месечно. С бързи темпове в тази игра се включва и Индия.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичния акт в Анкара
МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичния акт в Анкара
Ива Иванова се класира за втория кръг на турнир в Монастир
Ива Иванова се класира за втория кръг на турнир в Монастир