НОВИНИ

Изкуственият интелект и етиката в развитието му във фокуса на тазгодишния "Уебит"

Международната конференция събра хиляди хора с визионери, предприемачи и иноватори

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:47, 23.10.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Устойчивото и етично развитие на изкуствения интелект ще донесе ползи за човечеството. Това е основният аспект на международната конференция Уебит, която събра хиляди хора с визионери, предприемачи и иноватори.

Изкуственият интелект има потенциала да промени изцяло ежедневието, бизнеса и околната среда. Притесненията за загуба на работни места са неоснователни, но технологичния напредък води до развитие на самите професии. Генеративният изкуствен интелект например може да стимулира нашето въображение и да превръща мислите ни в реалност, а така се създава предпоставка за повече стратегически решения и по-малко скучни, монотонни дейности.

Арда Кая, асоцииран директор в консултантска компания: "Можете да го използвате като асистент в дейността, която извършвате. Може да формираме идеи, да подобрим концепциите си, работа си и всичко друго. Може да зададете как се подобрява баклава или да как работи двигателят. Така, че фантазията е единственото ограничение".

Изкуственият интелект може да предложи и различни решения за преодоляване на предизвикателствата в околната среда. Той обаче не е абсолютна панацея.

Вивиан Пупа Кочиш, изследовател в НАСА и Харвардския университет: "Мое изследване използва сателитни снимки, машинно обучение и изкуствен интелект, с който да разберем по-добре океаните глобално, което в много голяма степен влияе на климатичните промени. Когато генерираме и разбираме изкуствения интелект това няма да реши проблема, а трябва да вземем мерки, основани на резултатите от изкуствения интелект".

Използването му за решаване на такъв проблем също е природосъобразно или води до оптимизиране, което да намали отпадъците от продукцията или пък модели, които изискват по-малко електричество, за да оперират.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хизбула изстреля дронове срещу израелска военна база на юг от град Хайфа
Хизбула изстреля дронове срещу израелска военна база на юг от град Хайфа
Стефани Стоева и Михаела Чепишева преодоляха квалификациите на турнир в Хертогенбош
Стефани Стоева и Михаела Чепишева преодоляха квалификациите на турнир в Хертогенбош