НОВИНИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка

Николай Минков
от Николай Минков
13:58, 11.06.2024
30781
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Корнелия Нинова
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка, съобщи тя на брифинг след излизането на окончателните резултати от изборите 2 в 1. Причината - представянето на партията на последните избори - БСП получи 7 на сто от вота на избирателите. Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а Конгресът на БСП е органът, който избира нов председател.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам.-председателите трябва да довърши мандата", каза Нинова.

Преди това лидерът на БСП благодари на гласувалите за партията в неделя.

"Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност. Вече няма голяма партия. Има много и малки партии. Видяхме пълен провал на социологията. Нито едно прогнозиране не се сбъдна. В ляво няма нищо сериозно освен БСП", каза Нинова.

"Само ние не влязохме в сглобки и договорки", категорична беше тя.

"Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националния съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция -партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим", заяви още Нинова.

На въпрос ще влезем ли в спирала от нови и нови избори, Корнелия Нинова отговори:

"Има такава опасност и призоваваме да не се допуска. Нови избори на есен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност, фрагментация. Това е опасно за демократичния процес в България."

На въпрос на БНТ дали трябва да се зарови томахавката и лявото да се обедини, тя отговори:

"Ние война не водим. Отправихме покана към всички да идват. Никого не сме призовавали да си пие хапчетата, никого не сме наричали "стари бастуни". Питайте тези, които говорят така."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджър Федерер стана "Доктор на хуманитарните науки" на американски колеж
Роджър Федерер стана "Доктор на хуманитарните науки" на американски колеж
Кой ще оглави "Пирогов" - Валентин Димитров остава единствен кандидат
Кой ще оглави "Пирогов" - Валентин Димитров остава единствен кандидат