НОВИНИ

Родри - лидерът на Испания

Вътрешният халф безусловно е с огромно значение за играта на Ла Фурия Роха. И без него може би иберийците нямаше да се сред фаворитите за трофея и за участие във финала на 14 юли в Берлин

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
16:10, 03.07.2024
Чете се за: 05:35 мин.
Национални отбори
родри лидерът испания
Слушай новината

Джамал Мусиала, Гоуди Гакпо, Арда Гюлер, дори вече отпадналите, но вкарали по ненадминатите до момента 3 гола на европейското първенство Жорж Микаутадзе и Иван Шранц. Както обикновено по време на най-значимите футболни форуми – изгряват нови звезди, а хората, които бележат най-много голове са тези, за които не спира да се пише, да се говори. Техните фланелки в идните месеци ще се продават много повече, отколкото самите футболисти са си представяли преди старта на първенството.

Но, нека обърнем внимание на един играч, за когото може и да се обзаложим, че няма да вкара нито един гол до финала, но въпреки това ще бъде най-важният състезател за своята родина. Лидерът на Испания – Родри.

За него съм писал преди месеци, само че тогава акцентът беше за играта му в Манчестър Сити, където дори великият Хосеп Гуардиола го нарече „най-добрия в света“ след сезона, в който „гражданите“ направиха прословутия си требъл. Сега вътрешният халф безусловно е с огромно значение за играта на Ла Фурия Роха. И без него може би иберийците нямаше да се сред фаворитите за трофея и за участие във финала на 14 юли в Берлин.

Дори можем да анализираме фигурата на Родри в испанския тим само от поведението му в последния мач. На осминафиналите Грузия поведе след автогола на льо Норманд, а селекцията на Луис де ла Фуенте започваше да губи търпение. Да, състезаващи положения, но някак припряни бяха играчите в червени фланелки. В 31-ата минута при поредната акция, която не се получи особено благополучно, топката стигна до Родри в средата на терена, който не побърза да се отърве от нея, а с жестове и викове започна да комуникира със съотборниците си: „Calma, calma!” (б. р. Спокойно, спокойно). Родри може да контролира темпото на играта – да го ускорява или да го „убива“. Осем минути по-късно самият халф вкара за 1:1. Да, в ситуацията, в която отново можем да имаме доста претенции относно последователността в съдийските отсъждания, но това е съвсем различна тема.

Пак той. Родри. Голът по-скоро приличаше на пас, а не на шут към противниковата врата, но това прекрасно илюстрира ефективността и мъдрите ходове на Родри на игрището. Преди няколко седмици в навечерието на първата среща в турнира срещу Хърватия испанецът каза: „Най-важното качество на един водач е да може да запазва самообладание, когато на терена има буря!“. Е, срещу Грузия може и да нямаше чак буря, но имаше лек ръмеж, който смути играта на Испания. Родри реагира. Макар лентата да е на ръката на нападателя Алваро Мората, в Испания отлично знаят кой е фундаменталният за каузата им в момента състезател. Родри докосна топката повече от всеки друг – 129, опита повече пасове от всеки друг – 117, като процентът на точност при подаванията беше 93%, спечели всяко едно от шестте единоборства за спорна топка, в които беше замесен.

Направо звучащо сензационно към днешна дата, но това е първият голям турнир, в който Родри е твърд титуляр. До Световното първенство в Катар тази позиция беше резервирана за Серхио Бускетс – може би най-добрият дефанзивен халф в историята (на Испания). И на Родри се налагаше да играе като централен защитник в Доха. Той е бил викан за 73 мача на страната си, но е влизал в игра в 53 от тях, като в 40 е бил титуляр. Представете си Ман Сити без Родри?

Беше избран за играч на мача във финала на Лигата на Нациите, когато Испания спечели. Игра в контролата срещу Бразилия през март часове след смъртта на член от семейството му, като тогава вкара и 2 гола на Селесао. И тогава всеки един от испанците напусна лагера на тима в удивление от професионализма и отдадеността на Родри.

Ясно е, че заглавията все така ще принадлежат на младите и изключително атрактивни Нико Уилямс и Ламин Ямал. Няма и как да е иначе, защото публиката си търси зрелището. Но красотата е едно, а ефективността съвсем друго. И Родри в момента е човекът, който може да гарантира успеха, макар често да игнорира шоуто и дори да го избягва, крещейки “Calma!”.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът отхвърли номинацията на Росен Желязков като премиер
Парламентът отхвърли номинацията на Росен Желязков като премиер
Въздушната линейка транспортира жена с черепно-мозъчна травма от Велинград до София
Въздушната линейка транспортира жена с черепно-мозъчна травма от Велинград до София