НОВИНИ

Лидерите на ЕС обсъждат мерките за възстановяване след пандемията от коронавирус

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:15, 23.04.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Лидерите на държавите от Европейския съюз провеждат в този час видеоконферентна среща на върха, в която обсъждат следващите стъпки за облекчаване на ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус и справянето с икономическите последици от нея. Това е четвъртата онлайн среща на върха на европейските лидери. В нея участва и премиерът Бойко Борисов.

Конкретни резултати от тази среща едва ли ще има, но със сигурност ще има много ожесточени дебати.

Припомняме, че финансовите министри от еврозоната заедно с финансовите министри от останалите държави одобриха един огромен пакет от над 500 млрд. евро, които ще бъдат използвани за възстановяване на европейските икономики. Според анализите на ЕК обаче тези пари не са достатъчни. Затова вече се говори за създаването на Европейски фонд за икономическо възстановяване. Споровете между отделните държави да големи - откъде ще дойдат парите за този фонд, колко дълго ще може да съществува той, дали парите, които държавите в нужда могат да ползват, ще бъдат получавани от него или ще бъдат давани назаем. Испания излезе с идея тази седмица да бъдат емитирани и така наречените вечни облигации, т.е., държавите в нужда да получават парите, но да не трябва да ги връщат.

Въпросите са много, отговори едва ли ще има, още повече на фона на това, че досега европейските държави не успяха да се разберат за многогодишната финансова рамка, следващият седемгодишен бюджет на ЕС, който трябва да бъде също в основата на възстановяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюсюлманите в България ще посрещнат Рамазан с онлайн програма
Мюсюлманите в България ще посрещнат Рамазан с онлайн програма
Разказ от първо лице: Говори свидетел на катастрофата с Милен Цветков
Разказ от първо лице: Говори свидетел на катастрофата с Милен Цветков