НОВИНИ

Лидерите от Г-7 обсъждат войната в Украйна и продоволствената криза по света

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:33, 26.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ударите срещу украинската столица се случват в деня, в който започна тридневната среща на Г-7 в Германия. Лидерите на седемте най-развити държави в света се събраха в замъка Елмау в Баварските Алпи. Основни теми на форума са войната в Украйна и продоволствената несигурност в света, която е последица от нея. Друг акцент е подпомагането на инфраструктурни проекти в развиващите се страни, в рамките на противодействието на китайския проект „Един пояс, един път“. Лидерите на страните от Голямата седморка се ангажираха да съберат 600 млрд. долара. Председателят на Еврокомисията заяви, че Европа ще мобилизира 300 милиарда евро за период от пет години.

Германският канцлер Олаф Шолц и съпругата му Брита Ернст посрещнаха лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ в замъка Елмау. В този романтичен декор се обсъжда най-сериозната криза след Втората световна война. Часове след руските удари срещу Киев, оттам призоваха за още санкции срещу Русия и още тежки оръжия за Украйна“. Сред темите са зърнената криза, предизвикана от руската блокада на украинските пристанища. Сред планираните теми са ембарго за руското злато, както и американската идея да се наложи таван на цената на руския петрол, за да се ограничат възможностите на Русия да финансира войната. Шарл Мишел отбеляза предпазливо, че за целта е нужна подкрепата на всички страни от ЕС и мярката не бива да удари техните икономики.

"Искаме да сме сигурни, че тази стъпка ще засегне Русия, а няма да направи живота ни по-труден. Има много предизвикателства за преодоляване и трябва да сме сигурни, че разбираме какво е прякото въздействие, но и какви са страничните последствия", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидерите на Великобритания и Франция се разбраха да увеличат помощта за Украйна. Джонсън е предупредил Макрон, че всеки опит да се уреди конфликта "сега" ще предизвика нестабилност. Американският президент Джо Байдън похвали домакина Олаф Шолц за "историческото" решение на Германия да увеличи разходите си за отбрана и му благодари за лидерството в отговор на кризата.

"Хубавото е, че успяхме да останем единни, което Путин не очакваше", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

"Това се дължи до голяма степен и на вас. Трябва да сме единни. Путин разчиташе от самото начало, че НАТО и Г-7 ще се разцепят, но това не стана и няма да стане", коментира Джо Байдън, президент на САЩ.

Байдън идва за втори път в Европа от началото на войната в Украйна. Той ще участва и в срещата на върха на НАТО в Мадрид, която започва на 28 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Доволен съм от подготовката
Анте Шимунджа: Доволен съм от подготовката
Лудогорец завърши лагера си в Австрия с победа
Лудогорец завърши лагера си в Австрия с победа