Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Гаджев, ГЕРБ: България е един от основните доставчици на оръжия за Украйна

от БНТ
18:04, 26.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

България е един от основните доставчици на оръжия за Украйна. Това заяви в студиото на "Говори сега" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев на въпрос има ли пренасочване на доставки на български оръжия от Афганистан за Украйна.

Разрешенията за износ на оръжия се получават само с подпис на министъра на икономиката, каза Гаджев. Той обясни, че България не изнася за държавите и за правителствата, а за частни фирми.

Законът е императивен - трябва да е ясен крайният потребител, не търговецът или кой ще го получи. Ами, ако оръжието попадне в ръцете на терористи - нас не ни интересува ли, попита Гаджев. Държавата много добре знае, че всичкото това оръжие отива в Украйна, категоричен е той.

Защо се стига до този партизански модел - за да не се дразни г-жа Митрофанова и всичко да става под масата, а когато това става под масата, вървят и комисионни, допълни още депутатът.

Ние подкрепяме Украйна, но защо се правим на ударени, това е огромният въпрос, допълни Гаджев.

Комисията за защита на конкуренцията излезе с не едно и две становища след нашите сигнали за завишените цени на петрола и на дизела и каза, че не проверява цените. Проверява дали има картел, дали има договорка, коментира Гаджев по въпроса за увеличението в цените на горивата.

Защо самото правителство и ПП вече един месец крият какво се случва с цените на горивата. Има си инструменти на държавата, които проверяват има ли спекула или не. Един лев е завишена цената на горивото спрямо това, което трябва да бъде, къде отива този един лев, попита депутатът.

За спекула при горивата алармират и управляващите, и опозицията

По темата за преговори за съставяне на ново правителство, той заяви:

Кой иска да се коалира с ПП - единствено БСП и ДБ, нито една от другите парламентарно представени, нито другите политически сили извън парламента искат.

Относно изказванията от управляващите, че биха разговаряли с ГЕРБ ако са без Бойко Борисов, Гаджев заяви:

Борисов си е председател на ГЕРБ, продължава да си води партията.

Отговорно е всички парламентарни групи да си говорят, но ние нямаме какво да говорим с ПП, които показаха, че са неадекватни, допълни депутатът от опозицията.

Според Гаджев, този бюджет е направен на принципа "ден да мине, друг да дойде".

Ние ще го подкрепим, но сме внесли нашите предложения за промени, допълни Гаджев.

Относно президента Румен Радев, той коментира: отношението ни към него сме го изказвали многократно. Това, че тези, които го подкрепяха и агитираха за него по време на кампанията, вече не му симпатизират, си е техен проблем.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Димитър Гърдев за преговорите със Северна Македония: Има някои неща, които не могат да бъдат пренебрегнати
Димитър Гърдев за преговорите със Северна Македония: Има някои неща, които не могат да бъдат пренебрегнати
Александър Донски спечели титлата на двойки в Нидерландия
Александър Донски спечели титлата на двойки в Нидерландия