НОВИНИ

За спекула при горивата алармират и управляващите, и опозицията

Николай Минков
от Николай Минков
20:26, 17.06.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Втора малка бензиностанция в Русе затвори врати за неопределен срок заради високите цени на горивата и нелоялната конкуренция от страна на големите търговски вериги и снабдители. И според управляващи, и според опозиция злоупотреби с цените има.

Статистиката показва, че за последната година цените на горивата у нас са скочили средно с 50%: средната цена на най-масовия бензин А-95 днес е 3,35 лв./л, а на дизелът - 3.45. За сравнение - преди година цените са били: 2.12 за литър бензин и 2.11 - за дизела.

Днес от ГЕРБ поискаха незабавно създаване на временна комисия, която да разследва ценовия шок в бензиностанциите, а от "Демократична България" предложиха четири конкретни мерки.

Венцислав Пенгезов е собственик на две бензиностанции. В бизнеса е от 1997-а година. Разказва, че е до този момент не се е сблъсквал с подобен проблем. Затова и му се е наложило да прибегне до крайната мярка- да затвори един от обектите си за неопределен срок.

Има големи аномалии, продажби под "едрови" цени, които една голяма верига може да си го позволи, но малките бензиностанции, които реално са българската част от бизнеса, не могат, казва Венцислав.

За момента няма да освобождава служители, но е спрял плащанията с банковите карти заради таксите.

При тия рекордно ниски цени на руския петрол, при почти стоте процента руски петрол, … при ниските заплати в България, при ниските данъци в България, цените тук се изравниха с някои средноевропейски държави, които стандартът им е по- висок. На първо място държавата трябва да си влезе в ролята, казва Венцислав.

От ГЕРБ представиха в парламента анализ на цените.

Българската рафинерия не ползва петрол от сорта Брент, а ползва уралски нефт. И ако погледне цената на уралския нефт след войната в Украйна, уралският нефт пада с 30%. Ако няма увеличение на цената на петрола, акцизът и ДДС са същите, защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лв, обясни Делян Добрев, депутат от ПГ на ГЕРБ.

От ГЕРБ се възмутиха, че управляващите втора седмица не вкарват в дневния ред на парламента решението за създаване на временна комисия, която да разследва цените на горивата. И зададоха въпрос към тях.

Защо купуваме евтин руски петрол, за което се бори вицепремиерът Асен Василев, а плащаме скъп американски Брент. Тази разлика от 1 лв. на литър, защото такава е разликата - 1 лв. на литър, някой, грубо казано ни "дере " и ги прибира в собствения си джоб, в офшорките, каза Делян Добрев, депутат от ПГ на ГЕРБ.

От "Демократична България" обвиниха ГЕРБ, че не предлагат решения.

По отношение на цените на горивата, днес ние чухме само констатации и анализи, но нито едно решение, нито едно конкретно предложение, каза Мартин Димитров, депутат от ПГ на "Демократична България".

И предложиха четири мерки:

Искаме комисия за "Лукойл", която предложихме, но опозицията попречи това да стане като разширение на съществуващата комисия за газа. Искаме смяна на представителя на държавата в "Лукойл". Искаме смяната на КЗК, каза Мартин Димитров, депутат от ПГ на "Демократична България".

Десните заявиха, че имат готов законопроект, даващ повече конкуренция при данъчно акцизните складове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високо напрежение в НС: Депутатите стигнаха почти до бой (ОБЗОР)
Високо напрежение в НС: Депутатите стигнаха почти до бой (ОБЗОР)
Ботев Враца вкара пет гола на Янтра в първата си предсезонна контрола
Ботев Враца вкара пет гола на Янтра в първата си предсезонна контрола