НОВИНИ

БСП ще работи за кабинет в този парламент с 4 бързи приоритета

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 26.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП ще участва в разговори за съставяне на нов кабинет в рамките на сегашния парламент, реши Националният съвет на партията. На ръководството е даден мандат да преговоря за 4 краткосрочни цели, както и за няколко дългосрочни. Левицата дава и висока оценка за дейността на министрите в правителството през последните шест месеца.

Вижте и още във видеото.

БСП поставя две червени линии пред ново правителството в рамките на мандата на сегашния парламент - кабинет без ГЕРБ и ДПС.

"По отношение на преговорите с "Продължаваме промяната", Националният съвет ни даде и рамка, в която да водим разговорите. С четири краткосрочни задачи: Първата - подкрепа на актуализацията на бюджета, втора - приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост; Трета - реформи и проектна готовност, които са необходими, за да влезе планът реално в действие, и четвърта - подготовка на бюджета за 2023 година, за да можем да подготвим и страната и хората за трудните есенни и зимни месеци, които ни чакат", заяви Корнелия Нинова.

БСП няма да поставя на масата на преговорите за ново правителство темата за разговори и подновяване на доставките на природен газ от "Газпром", но счита, че прекратяването на договора е грешка.

"Изразихме я още когато бяха прекратени преговорите, че това беше грешка. И ние и бизнесът в България, всички работодателски организации имат нужда от евтини и сигурни доставки, за да работи икономиката и индустрията. Тази наша позиция не се е променила", заяви Нинова.

В разговорите за нов кабинет, освен с краткосрочните, БСП влиза и с няколко дългосрочни политики.

"В областта на социална политика, здравеопазване, образование, култура, наука и спорт, икономика и изрично записахме да продължим битката за съдебна реформа, за промяна на модела на ГЕРБ, която ние като партия и коалиция "БСП за България" водим от много години", каза Нинова.

Както по краткосрочните задачи, така и по дългосрочните политики БСП ще води разговори с "Продължаваме промяната" и няма ангажимент към привличането на други партньори и търсенето на подкрепа в парламента.

"Преговорите ще водят "Продължаваме промяната", така че оставаме на тях решаването на тези въпроси. Ние ще отидем като партия, като коалиция с нашите приоритетни политики. След това ще говорим за лица, за министерства, за министри и т.н.", допълни Корнелия Нинова.

Предстои БСП да определи и контактната група, която ще преговаря за съставянето на ново правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Груев-младши ще играе в Първа Бундеслига
Илия Груев-младши ще играе в Първа Бундеслига
Цветелина Пенкова, БСП: Оттук нататък трябва да се засили координацията между управляващите партии
Цветелина Пенкова, БСП: Оттук нататък трябва да се засили координацията между управляващите партии