НОВИНИ

След нови удари срещу Киев: Спасиха дете от разрушенията

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:23, 26.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нови руски удари срещу Киев. За първи път от седмици насам руската армия атакува украинската столица. Един човек загина и петима са ранени след ракетното нападение, при което беше поразен жилищен блок. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска от световните лидери от Г-7 допълнителни санкции срещу Москва.

7-годишно момиче беше спасено изпод развалините на 9-ия етаж на киевски жилищен блок, поразен от руските удари. Мишена на атаката стана историческия квартал Шевченковский, известен с университети, кафенетата и галериите в него. Четири експлозии се чуха в централен Киев и две други в южните предградия.

Според кмета на Киев руският удар цели да сплаши украинците преди срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Мадрид.

"Те атакуват преди срещата на НАТО. Това може би е символично, защото последната атака беше, когато генералният секретар на ООН посети Киев", заяви Виталий Кличко, кмет на Киев.

Животът в украинската столица се беше върнал към нормалното, след като ожесточена съпротива отблъсна напредването на руските сили. В Киев не е имало големи удари от 5 юни насам.

Успоредно със столицата руската армия обстрелва и три военно-тренировъчни центъра в северна и западна Украйна. Единият от центровете е близо до границата с Полша.

"Руските въоръжени сили продължават ударите срещу военни обекти на територията на Украйна", коментира Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Две руски ракети атакуваха централния град Черкаси, поразен е стратегически мост. Ракетни удари имаше и срещу Харков.

След като вчера Северодонецк падна в руски ръце, украинците от околностите на града започнаха да се евакуират. Сред тях са и жители на Лисичанск, който сега е обект на руските атаки. Градът е новата арена на боевете за Донбас.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инспектира военни части, които участват във войната в Украйна. Не се съобщава къде точно е била инспекцията и дали Шойгу е посетил самата Украйна или само военнослужещите.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец завърши лагера си в Австрия с победа
Лудогорец завърши лагера си в Австрия с победа
Красимир Костов: Най-важното е да се подготвим добре и да даваме най-доброто в мачовете
Красимир Костов: Най-важното е да се подготвим добре и да даваме най-доброто в мачовете