НОВИНИ

Литва не даде шанс на Италия и крачи уверено към Париж (ВИДЕО)

Литовските баскетболисти са на победа от олимпийска виза

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
01:18, 07.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
литва даде шанс италия крачи уверено париж видео
Снимка: fiba.com
Слушай новината

Литовският национален отбор си проправи път до финала на олимпийския квалификационен турнир в Сан Хуан, Пуерто Рико. Селекцията на Казис Максвитис се оказа по-силна от Италия след 88:64 в първия полуфинал, изигран в „Хосе Мигел Агрелот Колизеум“. Литовците демонстрираха достатъчно аргументи още през първото полувреме, а в хода на второто също дадоха да се разбере, че са по-добри от баскетболистите, водени от Джанмарко Поцеко.

По този начин балтийците се приближиха до мечтата си за участие на Олимпийските игри в Париж. На финала "балтийските гиганти" ще срещнат победителя от втория полуфинал между домакините от Пуерто Рико и Мексико.

Акиле Полонара и Николо Мели дадоха тон на символичните домакини да намерят пътя към водачеството в откриващите минути. Маруис Григонис и Миндаугас Кузминскас отвърнаха на предизвикателството, което бе достатъчно за литовците да се поздравят с обрата и с актив от 4 точки в края на дебютния период.

Нападението на символичните гости вървеше като по ноти и в началото на следващата десетка, когато преминаването на двуцифрената разлика не закъсня. „Адзурите“ не бяха казали последната си дума и се довериха на Данило Галинари, Стефано Тонът и Мели в опита си да се върнат в играта, но точните стрелби валяха за балтийците, които се оттеглиха в съблекалнята при 47:38.

Успешният мерник от далечна дистанция на Григонис запали искрата на „балтийските гиганти“ и на старта третата част, тъй като почти сам ги поведе към нова двуцифрена преднина. Впоследствие Арнас Буткевичус пое щафетата и спря италианския щурм, за да тласне символичните гости с 15-точков аванс след 30 минути игрово време. В заключителната четвърт литовците довършиха започнатото и си осигуриха спокойно доиграване на мача.

Мариус Гргонис вдъхнови литовците с 23 точки, включително и с 6 точни стрелби отвъд дъгата. Миндаугас Кузминскас го последва с 14 и 5 борби.

Данило Галинари стана най-резултатен за италианците с 15 точки, Николо Мели се отчете с 10.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно гореща неделя
Опасно гореща неделя
Испания се измъкна срещу Финландия и е на крачка от олимпийската си мечта (видео)
Испания се измъкна срещу Финландия и е на крачка от олимпийската си мечта (видео)