НОВИНИ

Локализиран е пожарът край село Буково

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 24.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът край първомайското село Буково вече е локализиран. Огънят е тръгнал от комбайн, който е жънел, съобщиха служителите на противопожарната служба, които участват в гасенето. На тяхна помощ днес се притекоха и военни части. Няма опасност за хората и къщите в село Буково, пожарът е на километър от селото.

Огнена стихия в Пловдивско: Доброволци и военни помагат край Буково

Пожарникари, доброволци, служители на горското стопанство и военни се събраха рано сутринта в центъра на село Буково и след като си разпределиха задачите поеха към зоната на пожара.

Огънят започна вчера следобед в труднодостъпен район на около два километра от населеното място в близост до боров масив.

"Трудно е да определим площта на пожара, защото е изключително пресечена местност, а и той пропълзява през дерета и пътечки нагоре, задачата е да го спрем. Да не му дадем възможност да влезе в боровия масив, който е труднодостъпен", заяви главен инспектор Димитър Бришимов, РДПБЗН-Пловдив.

Акцията по гасенето се усложнява заради вятъра и високите температури. Затова днес на помощ пристигнаха и военни от 4-и артилерийски полк в Асеновград.

"Участието ни е с формированието за овладяване на последствията от пожари, в момента с мен на терен са 34 човека. Прокарват се просеки, които уточнихме с пожарната", допълни майор Димитър Шомов, 4-и артилерийски полк-Асеновград.

Най-вероятно пожарът е причинен от искра, предизвикана от селскостопанска техника.

"Причината е - жънели са нива, която е около 150 декара, започнали са да я жънат и след комбайна се е появил пламък. Предполагам, че комбайнът е предизвикал пожара", заяви гл. инсп. Димитър Бришимов, РДПБЗН-Пловдив.

В района на Пловдивско пожарникарите продължават да наблюдават и да дежурят на още 5 огнища, където през вчерашния ден имаше пожари.

"Най-сериозна обстановката беше на пожара в северната индустриална зона на Пловдив. От запален открит склад за разделно събиране на отпадъци бяха засегнати два прилежащи склада, един от които на площ около два декара, пълен с амониева селитра и азотни торове. По това време два от пожарите навлизаха в населени места в село Селци. Няколко дворове на къщи бяха засегнати, но колегите успяха да локализират пожара непосредствено преди сградите", каза още главен инспектор Васил Димов, РДПБЗН-Пловдив.

Огнеборците апелират земеделците да преустановят работа с машини на полето в горещите следобедни часове.

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка на Родос: Има пълна мобилизация
Българка на Родос: Има пълна мобилизация
Опасни и шумни релси в столичния квартал "Обеля"
Опасни и шумни релси в столичния квартал "Обеля"