НОВИНИ

Локомотив София и Славия дават старт на 33-ия кръг

локомотив софия първият полуфиналист купата късна драма славия
bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 23.05.2023
Чете се за: 06:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Два мача от 33-ия кръг на Първа лига ще се изиграят във вторник, 23 май. Двубоите от третия плейофен кръг на първенството започват с битките във втората четворка на класирането.

От 17:30 часа Локомотив София посреща Славия на стадиона в квартал "Надежда" в мач с малък залог. Домакините влизат в тази среща като трети в класирането в групата с актив от 41 точки. На теория столичните “железничари” имат шансове за седмата позиция, но за целта трябва днес да гонят задължителен успех. Ако днес загубят обаче, Локомотив ще се сбогува с баража и няма да има за какво да играе до края на сезона. В предишния кръг столичани стигнаха до победа с 2:0 като гост на Ботев (Пд) и така прекъснаха негативната си серия от пет поредни двубоя без успех. От началото на плейофите пък Локомотив има една победа и една загуба.

Славия от своя страна почти сигурно може да се каже, че ще играе бараж за Европа. Към момента “белите” са седми с актив от 53 точки и водят със 7 пред втория Арда. При евентуална победа днес столичани ще се откъснат на 10 точки на върха в групата и ще се надяват на загуба на тима от Кърджали, който играе по-късно днес, за да могат още след този кръг да си гарантират седмото място. Откакто са започнали плейофите Славия няма загуба - равенство в миналия кръг срещу Арда (0:0) и победа преди това над Ботев (1:0).

Добрата новина за Ангел Славков е, че в състава се завръща Иван Минчев, който лекуваше контузия. Халфът не е играл от 3 април, но днес ще има възможност да помогне на отбора си. Аут от групата обаче е Ахмед Ахмедов.
Иначе по-рано през сезона Локомотив (Сф) вече победи на два пъти Славия у дома. Веднъж това се случи за първенството - с 1:0, а веднъж и в турнира за Купата на България - 2:1. На “Александър Шаламанов” в началото на сезона обаче “белите” се наложиха с 2:1.

В късния мач Арда приема Ботев Пловдив от 20:00 часа. Двата тима се намират в групата, разпределяща местата от седма до десета позиция, и победа, на който и да е от двата тима, може да се окаже ключова. Двубоят стартира в 20:00 часа.

Домакините излизат като втори във временното класиране в групата и ще преследват задължителен успех, ако искат да запазят шансовете си за баража. Към момента разликата между тима от Кърджали и Славия е седем точки, но “белите” играят по-рано днес. Ако те успеят да победят, то Арда със сигурност не трябва да губи днес, защото в противен случай разликата ще набъбне до 10 точки с 3 оставащи кръга до края - тоест “небесносините” ще са аут от битката за седмото място. Добрата новина за тима от Кърджали е, че Ботев (Пд) определено не се намира в най-добрата си форма и Арда излиза като фаворит днес.

Отборът на Александър Тунчев няма загуба от началото на плейофите. В първия кръг победи с 3:0 Локомотив (София), а преди няколко дни направи равен със Славия.

Ботев от своя страна е последен в класирането в групата и към момента трудно би се измъкнал от тази позиция. За тях седмото място е непосилно и единствено могат да водят битка с Локо (София) за третото място в групата (9-то в класирането). “Канарчетата” се намират в доста лоша форма и все още нямат победа от началото на плейофите - 0:1 загуба от Славия и 0:2 загуба от Локо (Сф). Към тях можем да добавим и поражението от Лудогорец в последния кръг от редовния сезон с 0:2. Така вече три поредни мача Ботев дори няма отбелязан гол и трупа само загуби. След тези негативни резултати в последния мач на пловдивчани феновете слязоха на терена и събраха фланелките на футболистите, което доведе до напрежение на “Колежа”.

Часове преди двубоя стана ясно, че старши треньорът на тима Бруно Балтазар ще води "жълто-черните" за последен път именно в битката с Арда. След срещата специалистът ще бъде освободен от поста си.
По-рано през сезона Арда и Ботев се изправиха един срещу друг два пъти, като и двата пъти тимът от Кърджали печели - 2:1 у дома и 2:0 като гост. Дали днес “канарчетата” ще се върнат на победния път, или Арда ще стигне до нов успех срещу този съперник предстои да разберем.

Пълна програма за 33-ия кръг на Първа лига:

23 май, вторник

17:30, Локомотив София - Славия

20:00, Арда - Ботев Пловдив

25 май, четвъртък

20:15, Берое - Спартак Варна

26 май, петък

18:00, Хебър - Септември

20:30, Левски - Черно море

27 май, събота

18:45, Пирин - Ботев Враца

21:00, ЦСКА - Локомотив Пловдив

28 май, неделя

21:00, ЦСКА 1948 - Лудогорец

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Република Корея стартира с трудна победа над Франция на световното първенство за младежи до 20 години в Аржентина (ВИДЕО)
Република Корея стартира с трудна победа над Франция на световното първенство за младежи до 20 години в Аржентина (ВИДЕО)
Започва ремонт на ключова пътна отсечка в Пловдив
Започва ремонт на ключова пътна отсечка в Пловдив