НОВИНИ

Локомотив (София) отбеляза 95 години от създаването на клуба

Шоу-програма и мач на стадиона в квартал "Надежда".

Локомотив София рожден ден
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:42, 08.09.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Локомотив (София) отбеляза днес 95-ата годишнина от своето създаване с шоу-програма и мач на стадиона в квартал "Надежда". Мачът противопостави сборен отбор на ветераните, включващ легенди на "червено-черните" от различни поколения, срещу актуалния състав.

Бившите футболисти показаха, че не са забравили какво да правят на терена с топката и се наложиха с 5:3 над актуалния състав. Дончо Донев, Бойко Величков, Даниел Васев, Александър Бранеков и Георги Пеев, който се разписа с много красив далечен изстрел.

За ветераните играха някои от шампионите от 1978-а година като Ангел Колев, Румен Горанов, Бойчо Величков, Радослав Здравков, Дончо Донев, а също така на терена се появиха Урош Голубович, Даниел Васев, Георги Пеев, Николай Тодоров-Кайзера, Антон Велков, Пламен Николов и много други.

На стадиона присъства и 90-годишният Спиро Дебърски, записал 276 мача и 84 гoла в 11 сезона за отбора. Той излезе на терена, подкрепян от внучката си Сани Панева. Директорът Първенства и турнири в БФС Валентин Чакъров пък връчи почетен плакет от името на централата на президента на Локомотив (Сф) Веселин Стоянов.

Срещата започна с шпалир, който направиха сегашните футболисти, за легендите и ветераните. Преди началото на шоу-мача имаше музикална програма, бяха връчени награди на заслужилите легенди, а официално беше открин и фен-магазин на отбора.

Локомотив (София) е основан на 2-и септември 1929-а година под името Железничарски спортен клуб (ЖСК). Отборът бързо набира подкрепа от хората, които работят в железниците и живеят в района на стадиона. Локомотив (София) е бил четири пъти шампион – през 1940-а година, през 1945-а, през 1964-а и през 1978-а, което е и последната титла за момента.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Северна Ирландия пред БНТ: Много разочароващо поражение за нас
Селекционерът на Северна Ирландия пред БНТ: Много разочароващо поражение за нас