НОВИНИ

"Лукойл" трябва да внесе още 25 млн. лева във Фонда за енергийна сигурност

Николай Минков
от Николай Минков
17:00, 14.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Лукойл Нефтохим
Снимка: БТА
Слушай новината

"Лукойл" трябва да внесе още 25 млн. лева във Фонда за енергийна сигурност, заяви министърът на икономиката Богдан Богданов, който заедно с представители на рафинерията беше изслушан от парламентарните комисии по енергетика и икономика по повод спора за невнесени вноски, който стигна и до съда.

Богданов уточни, че това е вноската за декември. От "Лукойл" заявиха че не приемат тези изчисления. Спорят тях реалната сумата е с близо 50% по ниска и очакват съдът да реши спора. От НАП посочиха, че рафинерията няма неплатени задължения, но срещу нея се водят съдебни производства.

"Събраната сума, която е преведена към фонда е малко над 45 млн. лв., като очакваме "Лукойл" да плати разликата до тази сума - над 69 млн. лв. е общата сума, която трябва да заплатена. В момента чакаме решение на съда. Както е известно, ВАС се произнесе миналата седмица, че всъщност няма как да бъде спряно изпълнението на заповедта. Очакваме всеки момент "Лукойл" да ге заплати. Сумата ще бъде изплатена на домакинствата в момента, в който приключи периода, а именно до края на февруари, след като видим какво точно е събрано и може да бъде преразпределено към семействата", каза Богдан Богданов - министър на икономиката.

"За нас беше странно, бих казал шокиращо да се определи вноска, която е почти 50% по-висока от тази, която би следвало по закон. Ето защо ние сме обжалвали заповедта на министъра. Съответно този спор очевидно ще се реши в съда. Ние нямаме неплатени данъчни или осигурителни вноски или каквито и да е ликвидни и изискуеми към държавата", каза Асен Величков - зам.-председател на Надзорния съвет на "Лукойл".

"Лукойл" към днешна дата няма неплатени задължения и всичко, което са имали е платено в срок. С "Лукойл" имаме други производства, които са по реда на ДОПК и т.н., но няма неплатени задължения. Няма натрупани задължения. Всичко е платено в срок срещу тях имаме други спорове", каза Румен Спецов - директор на НАП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по шахмат за жени започна подготвителен лагер във Велинград
Националният отбор по шахмат за жени започна подготвителен лагер във Велинград
Григор Димитров: Щастлив съм от победата срещу Сонего, имам добри спомени от залата в Ротердам
Григор Димитров: Щастлив съм от победата срещу Сонего, имам добри спомени от залата в Ротердам