НОВИНИ

Луната се отдалечава бавно от Земята и това удължава деня, сочи проучване

луната космос
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:56, 11.06.2024
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Учени откриха, че Луната се отдалечава от Земята, съобщи електронното издание „Инди 100“. Според изследователите това променя представите ни за връзката между нашата планета и единствения ѝ естествен спътник.

Луната оказва съвсем реално въздействие върху продължителността на дните на нашата планета, макар и това да се случва с невероятно бавни темпове. Отдалечавайки се от Земята, в продължение на милиони години, Луната същевременно удължава средната продължителност на деня.

Проучването на екип от Уисконсинския университет се фокусира върху скалиста форма на възраст от 90 милиона години. По този начин учените успяват да анализират взаимодействието на Земята с нейния спътник от преди 1,4 милиарда години.

Оказва се, че Луната се отдалечава от Земята със скорост 3,82 сантиметра годишно. Това означава, че след 200 милиона години земните дни ще продължават 25 часа.

"Докато Луната се отдалечава от Земята, тя е като въртящ се фигурист, който се забавя, когато протегне ръце. Една от амбициите ни беше да използваме астрохронологията, за да определим времето в най-далечното минало и за да разработим много древни времеви интервали", каза Стивън Мейерс, професор по геонауки в Уисконсинския университет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България има интерес да участва в коридора за пренос на зелена енергия от Азербайджан
България има интерес да участва в коридора за пренос на зелена енергия от Азербайджан
Пожар горя в румънската АЕЦ ”Черна вода”
Пожар горя в румънската АЕЦ ”Черна вода”