НОВИНИ

Любо Ганев: Мичели е треньор с успехи и на клубно, и на национално ниво

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:24, 15.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
любо ганев вече кандидатури чужбина селекционер жените
Снимка: Костадин Андонов, БФВ
Слушай новината

Президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев коментира за пръв път назначението на Лоренцо Мичели за селекционер на женския национален отбор по волейбол на България.

Италианецът Мичели понастоящем е начело на френския Волеро льо Кане, където се подвизава и българката Ева Янева, която също е споделила мнението си за привличането на Лоренцо Мичели.

Според Любомир Ганев италианецът е доказан специалист с много опит и това се е оказало решаващо при неговия избор за наставник на отбора.

"Първата точка на УС днес беше избор на нов старши треньор на жените. Лоренцо Мичели е той. Беше избран с 16 гласа от 23 присъстващи. Още от първото гласуване. Радваме се. Той е доказан треньор. В момента е начело на Волеро льо Кане. Ева Янева играе там. Чухме се с нея. Отзивите бяха много добри. Това е треньор, който по неофициалната статистика е на 45-а позиция. Дава ни добра предпоставка. Понастоящем е треньор на Естония, но каза че веднага ще си прекрати договора. Всички кандидатури бяха предадени на треньорската комисия. Според мен надделя опитът и постигнатите резултати. Вижда се, че това е треньор, който успехите му са над 2 страници и на клубно, и на международно ниво. Всички видяхме, че на женският национален отбор се обръща поне такова внимание, както на мъжкия. Искаме да им дадем най-доброто", заяви Ганев.

Президентът на централата разкри още, че договорът на Мичели ще бъде за срок от една година и обяви какви ще бъдат целите пред италианеца и неговия щаб.

"В договора на треньора ще бъдат записани много ясно целите пред женския национален отбор – спечелване на Златната лига, финалите на която ще са в Украйна, спечелване на Чалъндж турнира и класиране в осмицата на Световно първенство. Ще бъдат поставени пред треньора и ще са гаранция за удължаването му на договора. Срокът на договора му е една година. Ако целите бъдат постигнати, ще бъде удължен. Мене това, че е чужденец не ме притеснява. По-скоро ме притеснява, че имаше само една българска кандидатура. Бяха две, едната не беше сериозна. Това ме притеснява. България винаги се е славила с добри треньори. Очаквах по-малко чуждестранни кандидатури. Целият щаб ще бъде от българи съставен. Надявам се да извлечем максимално ползите, че подготвен треньор може да постигне нещо с националния ни отбор", сподели Любомир Ганев.

Бившият волейболист коментира и темата с дългогодишното отсъствие от отбора на Добриана Арабаджиева и дали има шансове тя отново да облече националната фланелка.

"С Добриана Арабаджиева проведох няколко разговора, след като станах президент на федерацията. Много се замисли, за пръв път се замисля толкова за националния отбор. Отказа. В момента тя е контузена. Отиде в Италия, но получи контузия и се лекува. Казал съм ѝ, че вратите са отворени за нея. Медийното внимание, условията са напълно еднакви както с мъжете. Ще направя още опити да говоря с нея. Нека ѝ пожелая първо да си оправи контузията. Треньорът също ще трябва да проведе разговор. Той трябва и да мотивира състезателите, защото се играе със сърце и душа, а финансови мотиви няма", каза Ганев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Рашков претопля манджата “Барселонагейт”, за да не питаме за Плана за възстановяване и цените
Даниел Митов: Рашков претопля манджата “Барселонагейт”, за да не питаме за Плана за възстановяване и цените
Важните акценти след заседанието на КСНС
Важните акценти след заседанието на КСНС