НОВИНИ

Любопитни факти от историята на летните олимпийски игри

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
12:52, 30.05.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Париж 2024
знаем знаем летните олимпийски игри
Слушай новината

През 2024 година Париж ще приеме 33-те Летни олимпийски игри. За трети път столицата на Франция ще приеме най-големия спортен форум.

Олимпийските игри в Париж официално ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г., а Параолимпийските от 28 август до 8 септември.

Париж ще се присъедини към Лондон като единствените градове, които са били домакини на Олимпийските игри три пъти. Париж е организирал игри през 1900 г. и през 1924 г., докато Лондон е бил домакин на игрите през 1908 г., 1948 г. и 2012 г.

Представяме ви няколко интересни факти свързани с историята на олимпийските игри.

Кой е създателят на съвременните oлимпийски игри?

Създател на този грандиозен проект е французинът Пиер дьо Кубертен. Други преди него са се опитвали, но напразно. Вдъхновен от Олимпийските игри в древността, Кубертен решава да създаде съвременните олимпийски игри. За тази цел той основава Международния олимпийски комитет (МОК) в Париж през 1894 г. Новият комитет си поставя за цел да организира Първите олимпийски игри в модерната епоха. Провеждането на първите игри през 1896 г., бележи началото на едно изключително приключение, което продължава вече повече от век.

Кога жените за първи път участват в Олимпийските игри?

Както и в Древността, жените спортисти отсъстват от първите съвременни олимпийски игри. През 1896 г. в Атина в състезанията участват само мъже. По онова време жените спортисти е трябвало да се сблъскат с много предразсъдъци: страхували се, че ще загубят женствеността си, че са прекалено мускулести или че ще станат безплодни. Така че е трябвало да преборят тези схващания и малко по малко да си извоюват място на игрите. Първото им участие е на Игрите в Париж (Франция) през 1900 г. в дисциплините тенис и голф. Впоследствие, през целия век, все повече и повече спортове са отварят за тях (например плуване от 1912 г., лека атлетика от 1928 г., волейбол от 1964 г., гребане от 1976 г., колоездене от 1984 г., футбол от 1996 г. и т.н.), но едва на Игрите в Лондон през 2012 г., с въвеждането на женския бокс, жените започват да се състезават във всички спортове от програмата. От Игрите в Атина през 2004 г. към днешна дата, над 40 % от спортистите в Игрите са жени.

Как са се придвижвали атлетите, за да участват в Олимпийските игри ?

За Игрите в Лос Анджелис през 1932 г. европейските атлети първо е трябвало да пътуват с кораб до Ню Йорк. След това са пътували с влак през целия американския континент, за да пристигнат в Лос Анджелис (общо около три седмици!). Пътуването на връщане е било в същите условия. Някои от състезателите са оставали без отпуск в продължение на три години, за да получат десетте седмици отпуск, необходими за олимпийското приключение.

Какъв е рекордът за най-многобройна публика на Олимпийските игри?

Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. бяха излъчвани в цял свят чрез традиционни медии, онлайн и мобилни платформи. Те достигат до рекордната аудитория от 4,8 милиарда души.

източник: Френски институт

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на ДАНС за записа на ПП: Безобразно политическо говорене
Шефът на ДАНС за записа на ПП: Безобразно политическо говорене
Тошко Йорданов: Това решение на ГЕРБ е слабо и вредно
Тошко Йорданов: Това решение на ГЕРБ е слабо и вредно