НОВИНИ

Люис Хамилтън е световен шампион във Формула 1 за 7-ми път

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:53, 15.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Други спортове
люис хамилтън световен шампион формула път

Люис Хамилтън вдигна седмата си световна титла във Формула 1, спечелвайки Гран при на Турция на пистата “Истанбул Парк”.

По този начин британецът се изравни с легендарния германец, Михаел Шумахер, като и двамата вече имат по 7 титли.

Състезанието на пистата край Истанбул предложи много емоции, тъй като през цялото време бе белязано от дъждът, който направи цялата надпревара непредвидима.

В край на сметка Хамилтън демонстрира невероятната си класа, след като изкара над 50 обиколки на трасето, след като постави гумите интермедия още в шестия тур. Първоначално британецът се движеше едва шести, но грешки на неговите конкуренти му позволиха да се изкачи в подреждането.

Впоследствие пилотът на Мерцедес настигна и задмина Серхио Перес, за да излезе начело в класирането. До края Люис натрупа преднина от 25 секунди, но въпреки това не пожела да влезе за смяна на гуми и пресече финала първи със сериозен аванс.

Зад него се водеше люта битка за другите две места на подиума, като в последната обиколка на няколко пъти имаше размяна на позиции. Все пак втори финала пресече Серхио Перес, а последното място на почетната стълбичка остана за Себастиан Фетел, за когото това беше първо влизане в тройката през сезона.

Четвърти остана Шарл Льоклер, пети Карлос Сайнц. Зад тях се наредиха двата болида на Ред Бул, като Макс Верстапен завърши шести, докато Алекс Албън остана 7-ми.

Ландо Норис с втория Макларън завърши 8-ми, докато потеглилия от полпозишън Ланс Строл остана едва 9-ти. Канадецът водеше в надпреварата в нейната първа половина, но след това избра грешен момент за влизане в бокса, което му коства него.

Последната точка остана за Даниел Рикардо от отбора на Рено.

Най-близкият преследвач на Хамилтъ, Валтери Ботас имаше ужасно състезание, като финландецът се завъртя на няколко пъти и в край на сметка финишира едва 14-ти, на една обиколка след победителя.

Така три състезания преди края на сезона Хамилтън е недостижъм на върха в класирането със 307 точки, следван от Валтери Ботас със 197 и Макс Верстапен със 170.

При конструкторите Мерцедес вече си гарантираха седмата световна титла, като на 2-ра позиция най-вероятно ще завърши екипа на Ред Бул.

Голямата битка се очаква да бъде за 3-то място, за което шансове имат цели четири отбора, които са събрани в само 24 точки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курц обяви масово тестване в Австрия
Курц обяви масово тестване в Австрия
Даниел Иванов-Аоияма с трети пореден успех в Токио
Даниел Иванов-Аоияма с трети пореден успех в Токио