НОВИНИ

Магнус Карлсен пише история на шахматната дъска

Магнус Карлсен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:50, 08.12.2021
Чете се за: 01:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежецът Магнус Карлсен поведе с три точки в битката за световната титла по шахмат. Действащият шампион победи с черните фигури претендента Ян Непомняшчий в деветата партия от спора между двамата в Дубай, OAE и вече води с 6:3 пункта. Непо се предаде след 39-ия ход на вчерашната 9-а партия. Днес Магнус ще е с белите фигури. По-рано Карлсен спечели 6-ата и 8-ата партии.

Краен победител в големия сблъсък за шахматната титла ще стане този, който достигне до 7,5 точки в предвидените максимум 14 партии по класически шахмат. При равенство, ще следва тайбрек с ускорена контрола при ходовете. Норвежецът Карлсен е световен шампион от 2013-а насам, а руснакът Непомняшчий спечели с много силни изяви на шахматната дъска Турнира на претендентите. Двамата гросмайстори са на по 31 години.

Карлсен има само 2 загубени партии в предходните си 4 сблъсъка за световната титла в шахмата, включително нито едно поражение в тайбрек в двата случая, в които титлата бе определена в партии с по-бърза контрола. Магнус определено е сред най-великите спортисти въобще във всички спортове.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще оглави ли Асена Сербезова Министерството на здравеопазването в следващия кабинет?
Ще оглави ли Асена Сербезова Министерството на здравеопазването в следващия кабинет?
ЦСКА обвини министър Кузманов в некомпетентност
ЦСКА обвини министър Кузманов в некомпетентност