НОВИНИ

Майка и дъщеря, завърнали се от Украйна, с COVID-19 в Русе

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 29.06.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Три са новите случаи на диагностицирани с COVID-19 хора в област Русе, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град.

Два от тях са на майка и дъщеря, съответно на 34 и 12 години. Те са се завърнали наскоро от Украйна, минавайки през ГКПП "Дунав мост" при Русе.

Оплакванията на детето са се изразявали в повишена температура до 38.2°С, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, както и суха кашлица.

При майката оплакванията са почти същите, с изключение на повишената телесна температура. Контактен на двете лица е съответно съпругът на 34-годишната жена.

И двете са откарани с линейка на Центъра за Спешна медицинска помощ до инфекциозното отделение на УМБАЛ "Канев", като към момента те са в увредено общо състояние, но без данни за пневмония.

Третият случай е на жена на 81-годишна възраст. Тя е приета в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков – Русе", след като е почувствала силна отпадналост, а впоследствие се появила кашлица и повишена температура.

От 17-ти юни тя е била приета на болнично лечение в отделението по лъчетерапия в Комплексния онкологичен център, като веднага след появата на симптоматиката, типична за коронавирус, й е направена рентгенова снимка на бял дроб, от която са видни данни за пневмония и именно заради това е насочена към Белодробната болница. Към момента жената е в средно тежко състояние, но няма необходимост от интубиране.

По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на област Русе активните случаи на коронавирус към момента са осем, като пет от тях са хоспитализирани, а останалите трима са на домашно лечение. Така общият брой на диагностицираните пациенти с COVID-19 в Русенско стана 25.

17 от тях са излекувани, а други двама пациенти с коронавирус независимо, че са родом от Русе, живеят и се лекуват в Бургас и София.

Отново по данни на Регионалната здравна инспекция към момента на болнично лечение в област Русе се намират общо 18 души. 12 от тях са от област Разград, един от област Търговище и 5 от Русе.

Понастоящем поставените под карантина в областта лица са 386, а за други 5588 тя вече е изтекла. Така общият брой на тези, които са били или продължават да бъдат под карантина е 5974.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови чатове на Бобоков с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Прокуратурата възложи на ДАНС да ги проверява
Нови чатове на Бобоков с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Прокуратурата възложи на ДАНС да ги проверява
Брюксел одобри българска схема – 102 млн. евро за средни предприятия
Брюксел одобри българска схема – 102 млн. евро за средни предприятия