Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Майка осъди Община Благоевград за неизплатени средства за новородено

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 07.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Млада майка осъди Община Благоевград. Причината е получен отказ за изплащане на полагащите и се средства за новородено бебе. Мотивът на общинската комисия - майката нямала постоянен и настоящ адрес в града, повече от 2 години преди раждането на детето.

Александрина Пандурска и съпругът ѝ преди година депозирали заявление, с което искали да получат полагащите им се 900 лв. за първо дете, предвидени по Наредбата за стимулиране на раждаемостта. След 6 месеца били изненадани неприятно от новината, че не били одобрени.

"Отказ, който всъщност не беше адресиран към мъжа ми, който е подал заявлението. Там има титуляр, дали е майката или бащата, отказът беше изпратен до мен, което беше първият признак, че нещо не са разгледали както трябва", казва Александрина.

След получения отказ Александрина се възползвала от правото си на обжалване и подала иск в съда.

"След 4 месеца се назначило дело, декември месец, на което отиде адвокатът ни, представи нашите аргументи и след 2 седмици имаше решение, че неправомерно ми е отказана помощта и трябва да се преразгледа заявлението, както и адвокатските хонорари да се поемат от общината", казва Александрина.

От община Благоевград казаха, че няма да обжалват съдебното решение и всички разноски по него ще бъдат платени, заедно със средствата, полагащи се на майката.

"Има един спорен момент в наредбата, който касае дали става въпрос за един или за двама родители. Когато разгледах нещата, останах на мнението, че този който обжалва, ще спечели в съда. Така че аз също давах насоки в тази посока", заяви Илко Стоянов, кмет на община Благоевград.

След съдебното решение общинската комисия, която разглежда новите заявления на родители с първо дете, преглежда по-прецизно документите и тълкува наредбата по начина, посочен от съда. Така издава и все по-малко откази.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна вторият срок: Кои ученици учат присъствено?
Започна вторият срок: Кои ученици учат присъствено?
КЕВР започва проверка за сключени сделки на пазара на природен газ
КЕВР започва проверка за сключени сделки на пазара на природен газ