Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Майка" отпада от надпреварата за оскарите заради твърде много английска реч, съобщи Зорница София

от БНТ
16:06, 21.09.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: НФЦ
Слушай новината

Българското предложение за номинация за Оскар за международен филм - "Майка" на Зорница София отпада от надпреварата по решение на Американската киноакадемия. За това съобщи Зорница София в социалните мрежи.

От Академията са обяснили решението си с това, че филмът има няколко минути английска реч повече от допустимите 50% за "международен филм".

"Според тези сметки не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемем тази изненада, но бих искала:
Отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за Оскарите 2023, интересувайки се от качествата филма; Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява „как точно“ се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип;", пише Зорница София.

Филмът "Майка" е копродукция на България, Германия и Хърватия по сценарий на Зорница София и Миглена Димова и под режисурата на Зорница София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще играе благотворителната контрола със Септември в неделя
ЦСКА ще играе благотворителната контрола със Септември в неделя
Обвиненият за убийство във Варна остава в ареста
Обвиненият за убийство във Варна остава в ареста