НОВИНИ

Макс Верстапен спечели Гран При на Испания за трета поредна година

Нидерландецът постигна седма победа за сезона и общо 61-а в кариерата.

Макс Верстапен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:07, 23.06.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен от отбора на Ред Бул постигна нова победа, след като днес взе победата в Гран При на Испания от веригата в най-комерсиалното автомобилно състезание. Това е трета поредна победа за него на пистата в Барселона, както и общо 61-а в кариерата. Времето на победителя днес е 1:28:20.227 часа.

Пилотът от Нидерландия започна днес от 2-ото място, мина през доста перипетии, но в крайна сметка спечели гонката. Веднага след него остана Ландо Норис (Великобритания) от отбора на Макларън, който завърши на 2.219 секунди от победителя. Трети и четвърти се наредиха пилотите на Мерцедес – британците Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които завършиха на 17.790 и 22.320 от Верстапен. Ръсел започна състезанието много добре, но до последно се налагаше да пази 4-ото място от пилота на Ферари Шарл Льоклер.

Състезанието започна с атака на Ръсел, който още след второто завъртане излезе на първо място. Норис, който беше първи в квалификацията и започна от челната позиция, не успя да се настрои на пистата в самото начало и от върха се свлече на 3-о място. Но след обиколка №3 Верстапен изпревари Ръсел и от този момент до края не позволи на който и да е от конкурентните пилоти да излезе начело.

Макар и да беше атакуван доста, а и в края Норис успя да се възстанови, излезе и на 2-о място, Верстапен в крайна сметка постигна седма победа за сезона и общо 61-а в кариерата.

И докато Верстапен, макар и да не направи от големите дистанции, както в други състезания, генерално не беше застрашен, то Норис трябваше да си проправя път отново след двата спирания в бокса и в крайна сметка изостана с малко повече от две секунди от върха.

На фона на предишните състезания в отбора на Мерцедес трябва да са доволни, защото подобренията явно са дали резултат и имат място на подиума. Ферари пък взе и 6-ото място, като след Льоклер се нареди местния любимец Карлос Сайнс-младши.

Верстапен увеличи преднината си в подреждането за шампионата до 69 точки (общо 219 точки), като Норис (150) вече е втори с две точки пред Льоклер. Но състезанието отново показа, че тоталната доминация на Верстапен и победите с огромни разлики вече са минало. Топ 10 се допълни от Оскар Пиастри (Макларън) – на 7-о място, както и от Серхио Перес – 8-и, както и двата болида на Алпин – Пиер Гасли (9-и) и Естебан Окон (10-и).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томи Пол започна подобаващо сезона на трева с титла на кортовете в Куинс
Томи Пол започна подобаващо сезона на трева с титла на кортовете в Куинс
Ще има ли нова ескалация между Израел и Хизбула?
Ще има ли нова ескалация между Израел и Хизбула?