НОВИНИ

Манфред Вебер: Искаме да видим България и Румъния възможно най-бързо в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:56, 06.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Европейската народна партия подкрепя пълното разширяването на Шенгенското пространство, така че България и Румъния трябва незабавно да се присъединят напълно към Шенгенското пространство. Това заяви председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер на конгреса на ЕНП, който започна в Букурещ. Вебер напомни, че България и Румъния изпълняват всички критерии и проверки - това е кристално ясно.

Председателят на партията Манфрет Вебер представи програмата, с която ЕНП ще се яви на изборите за Европарламент през юни - "Европа, която искаме". Делегатите на консервативната Австрийска народна партия, не искат да я подкрепят, защото в нея има неприемливи за тях предложения за развитието на ядрената енергетика и разширяването на Шенген.

"Има един въпрос, по който искам да съм ясен - че Европейската народна партия подкрепя пълното разширяването на шенгенското пространство, така че България и Румъния трябва незабавно да се присъединят напълно към шенгенското пространство. Те изпълняват всички критерии и проверки - това е кристално ясно. Искам да кажа поздравя нашите приятели, че вече направиха първата стъпка с присъединяването към Шенген по въздух и море. Но ние искаме да видим България и Румъния възможно най-бързо в шенгенското пространство. ЕНП е ясна за това. Искам да призова социалистите в Австрия да променят своето решение, защото и социалистите в Австрия са против пълното приемането на България и Румъния в Шенген, така че сме изправени през предизвикателство в Австрия - да убедим всички партии там. В този момент най-важното нещо, което се опитваме да правим е, да убедим нашите австрийски приятели да дадат зелена светлина", заяви Манфред Вебер - председател на Европейската народна партия.

В Букурещ започна конгресът на ЕНП - най-голямото политическо семейство в общността. Той е посветен на подготовката за евроизборите и минава под знака на солидарност на целия Европейски съюз с Румъния и страните, в близост до Украйна. Форумът събра над 2000 делегати от 40 страни. Българската делегация включва представители на ГЕРБ и СДС и е водена от Бойко Борисов.

Конгресът ще избере водещия кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен вече обяви, че има амбициите за втори мандат, а българската делегация се очаква единодушно да я подкрепят. Самият избор ще се проведе с тайно гласуване утре, но резултатът е предизвестен.

Днес беше представен изборният манифест на ЕНП, и започна дискусия за сигурността, отбраната, икономиката и работните места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл обяви Гари Каспаров за терорист
Кремъл обяви Гари Каспаров за терорист
Взрив избухна на 200 метра от кортежа на Мицотакис в Одеса
Взрив избухна на 200 метра от кортежа на Мицотакис в Одеса