НОВИНИ

Байдън и Тръмп все по-вероятно ще се изправят един срещу друг на изборите в САЩ

Ники Хейли обяви, че се оттегля от надпреварата

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:32, 06.03.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Джо Байдън и Доналд Тръмп вероятно отново ще се изправят един срещу друг на предстоящите избори за американски президент. Двамата спечелиха убедително т.нар. "супервторник", при който 15 щата гласуваха съответно за номинациите на Демократическата и Републиканската партия. Тръмп загуби единствено във Върмонт, където републиканците предпочетоха Ники Хейли. По обяд бившата представителка на САЩ в ООН обяви, че се оттегля от надпреварата.

Подготовката за празненствата в имението на Доналд Тръмп Мар а Лаго беше приключила часове преди първите резултати. Без особена изненада - бившият президент спечели в почти всички щати, където този вторник републиканците решаваха кого да номинират за кандидат-президент. Според предварителните резултати, милиардерът печели в поне 13 щата, включително двата с най-много делегати - Калифорния и Тексас.

Бившата представителка на Съединените щати в ООН Ники Хейли беше предпочетена единствено от републиканците във Върмонт, а преди супервторника - във Вашингтон. Така шансовете ѝ да спечели номинацията стават практически нулеви. В победната си реч Тръмп не спомена Хейли, а вместо това се посвети на президента Джо Байдън.

"Ще спечелим тези избори, нямаме друг избор. Ако ги загубим, ще загубим и страната си. Пети ноември наближава. Това ще бъде най-важният ден в историята ни. И ние ще спечелим, за да си върнем уважението. Защото в момента никой не ни уважава. В този момент на страната ни гледат като на посмешище", каза Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ.

Макар първичните избори все още да не са приключили, очакванията са до седмица Тръмп да си е осигурил необходимия брой делегати, достатъчни, за да бъде издигнат като кандидат на републиканците. Номинациите обаче се обявават на партийните конгреси през лятото.

Без изненади и в лагера на демократите - Джо Байдън спечели в 14 щата, включително Айова, където гласуваха по пощата. Единствената загуба на действащия президент е в малката отвъдморска територия Американска Самоа, където беше предпочетен неизвестният до този момент кандидат Джейсън Палмър. В изявление, Байдън също насочи поглед към същинските избори през ноември и изрази надежда, че Съединените щати няма да се върнат към "мрачните и хаотични времена на Тръмп".

"Днес милиони гласоподаватели от различни части на страната показаха, че са готови да се борят срещу желанието на Доналд Тръмп да ни дърпа назад. Той е твърдо решен да унищожи демокрацията ни и да ни отнеме фундаментални права и свободи", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

"Супервторникът" показа и няколко тенденции в навечерието на изборите - все повече са хората, избрали да гласуват с "не подкрепям никого". Протестен вот имаше в Северна Каролина, а преди това и в Минесота. Смята се, че отливът е най-вече заради политиката на Вашингтон за войната в Газа.

Разочарование има и сред хората, които се надяваха на политическата сцена да излязат нови лица. Проучванията сочат, че както Тръмп, така и Байдън имат нисък рейтинг на одобрение. Тръмп е на 77 г., Байдън - на 81 години - те са и най-възрастните кандидати за поста. Но по всичко изглежда, че през ноември се очертава исторически втори сблъсък именно между двамата души, които вече са били стопани на Белия дом.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цанков стана световен шампион по ледено плуване на първенството в Естония
Цанко Цанков стана световен шампион по ледено плуване на първенството в Естония
Ректорът на ЮЗУ в Благоевград отхвърли обвиненията за корупционни практики
Ректорът на ЮЗУ в Благоевград отхвърли обвиненията за корупционни практики