НОВИНИ

Мария Габриел и Аналена Бербок обсъдиха разширяването на ЕС, нелегалната миграция и Близкия изток

Българският министър благодари за категорично изразената подкрепа на Германия за членството на България в Шенген

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:27, 16.11.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Мария Габриел  Аналена Бербок
Снимка: МВнР
Слушай новината

Благодаря на Германия за категоричната ѝ подкрепа за членството на България без повече отлагане в Шенген. Това заяви днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция в Берлин с германската външна министърка Аналена Бербок.

"Това означава много за България и за българския народ. Германия е наш доверен съюзник и дългогодишен партньор и подкрепата ѝ за Шенген в този ключов момент е от съществено значение", каза Габриел.

Аналена Бербок заяви, че България и Румъния са работили упорито в тази посока и сега е ред на страните от шенгенското пространство да спазят думата си и да приемат двете държави.

Българският дипломат номер едно отправи и благодарност към Германия за подкрепата за кандидатурата за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По думите ѝ днешната визита в Берлин дава много заряд и заявка за това двете държави да работят заедно в сферата на инвестициите, новите технологии, за взаимодействие в областта на образованието и културата.

Двамата министри разговаряха и за разширяването на ЕС, борбата с нелегалната миграция и ситуацията в Близкия изток.

"Борбата с нелегалната миграция остава ключов приоритет за България, имайки предвид, че е външна граница на ЕС. Страната ни "подкрепя усилията за установяването на ефективна справедлива и добре оперираща система за миграция и убежище в рамките на ЕС", заяви Мария Габриел.

Българският външен министър посочи още, че е изключително важно подкрепата за Украйна "да продължи пред лицето на продължаващата руска агресия". Ще продължим да работим за санкционния режим срещу Русия. България също оказва политическа, дипломатическа, военна и хуманитарна помощ и е дом на хиляди украински граждани, бягащи от войната, допълни тя.

"Радвам се да отбележа, че солидарност не е просто дума за България и че страната оказва помощ на Украйна. България е сред страните, които продължават да поддържат функциониращ коридора за износ на украинско зърно заедно с Гърция и Румъния", отбеляза Аналена Бербок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел атакува по въздух дома на политическия лидер на Хамас
Израел атакува по въздух дома на политическия лидер на Хамас
Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов: Използвахме водна струя, за да спре това безумие
Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов: Използвахме водна струя, за да спре това безумие